За 25 років Антарктида втратила 7,5 трильйона тонн льоду
Фото: Doug Allan

Науковці з Університету Лідса виявили, що від 1997 року понад 40% шельфових льодовиків Антарктиди зменшилися, майже половина з них не демонструє "жодних ознак відновлення". Про це повідомляє The Guardian.

Вчені вимірювали щорічні зміни льоду за допомогою супутникових знімків. Вони переглянули понад 100 000 зображень, зроблених із космосу, щоб проаналізувати стан шельфових льодовиків.

На західній стороні Антарктиди лід тане, бо вода там тепліша, а на сході — або залишається таким самим, або збільшується через більш холодну воду. Дослідження показало, що між 1997 і 2021 роками на заході континенту зникло 67 трильйонів тонн льоду, тоді як на сході додалося 59 трильйонів. Тож чисті втрати становлять 7,5 трильйона тонн.

Коли шельфові льодовики тануть, то у море потрапляє більша кількість прісної води, що може порушити течії Північного океану.

Науковці вважають, що втрата льоду є результатом кліматичної кризи, тому що відновлення льоду було б більшим, якби це було частиною циклу природних змін.

"Ми очікували, що більшість шельфових льодовиків пройдуть цикли швидкого, але короткочасного скорочення, а потім повільно відновляться. Натомість ми бачимо, що майже половина з них зменшується без ознак відновлення", — зазначив керівник дослідження Бенджамін Девісон.

Минулого місяця інше дослідження показало, що Антарктида, швидше за все, буде нагріватися майже вдвічі швидше, ніж решта світу, і швидше, ніж прогнозують моделі кліматичної кризи.

Французькі вчені проаналізували 78 кернів льоду в Антарктиці, щоб проаналізувати температуру минулі 1000 років, і виявили, що потепління на континенті не відповідає очікуваним природним коливанням.