Дивіться, як постраждав крижаний покрив Гренландії від зміни клімату – фото
Фото: EPA

За даними Національного центру даних про сніг і лід, у серпні 2023 року крижаний покрив у країні швидко танув через конфігурацію високого і низького атмосферного тиску над Гренландією.

Зокрема, в селі Іттоккортоормііт, де проживає одна з останніх мисливських громад інуїтів, стоїть питання постачання прісної води. Місцеві покладаються на холодні зими, міцний лід і сніг як для їжі, так і для води. Однак через те, що температура в Арктиці зростає вчетверо швидше, ніж середньосвітова, запаси прісної води в селі стрімко скорочуються.

Фото: EPA
Фото: EPA

Ерлінг Расмуссен із місцевої комунальної компанії Nukissiorfiit попереджає, що льодовик, який забезпечує село водою, може зникнути протягом кількох років.

Окрім загрози для водопостачання, місцеві мисливці в Іттоккортоормііті стикаються зі значними проблемами через тонкий лід. Традиційне полювання на тюленів, яке передбачає спостереження за їхніми дихальними ополонками на льоду, стає дедалі складнішим і небезпечнішим. Підвищення температури послабило лід, зробивши його більш схильним до руйнування.

Нещодавно мисливець, Пітер Арке-Хаммекен, ледь не втратив дружину та двох дітей, коли під їхнім снігоходом розламався лід. Його дружина розірвала біцепс, дістаючи з води старшу дитину.

Фото: EPA
Фото: EPA

Раніше дослідники виявили, що протягом останніх кількох років танення криги Гренландії різко збільшилося. Середньорічне танення з 2017 до 2020 року було на 20% більше проти початку десятиліття.

Водночас вчені проаналізували відкладення, витягнуті з крижаного ядра, зібраного в цьому регіоні, і виявили сліди листя та моху. Згідно зі звітом, близько 400 000 років тому, коли температури повітря були подібні до тих, до яких наближаються зараз, значна частина країни була вільною від льоду.

Фото: EPA
Фото: EPA

Вчені зазначають, що зараз рівень вуглекислого газу в атмосфері в 1,5 раза вищий, ніж 400 000 років тому, а глобальна температура продовжує зростати.

Якщо льодовиковий покрив Гренландії швидко танув протягом періоду помірного потепління, він "може бути чутливішим до кліматичних змін, спричинених людиною, ніж вважалося раніше, і буде вразливим до незворотного, швидкого танення в найближчі століття", заявили автори дослідження.

Фото: EPA
Фото: EPA

Якщо льодовиковий покрив Гренландії повністю розтане, рівень моря підніметься приблизно на 7 метрів, що спричинить затоплення мільярдів людей, які живуть уздовж узбережжя.

Фото: EPA
Фото: EPA
Фото: EPA
Фото: EPA
Фото: EPA
Фото: EPA