Забудовник вимагає позбавити історичну будівлю на Рейтарській статусу памʼятки
Фото: Дмитро Перов / Facebook

Компанія-забудовник НЕСТ через суд вимагає позбавити статусу памʼятки історії будівлю Київського повітового земства 1913 року на вулиці Рейтарській, 37А', в столиці, повідомляє активіст Дмитро Перов.

З відповідним позовом до Київського окружного адмінсуду звернулося ТОВ "Рейтарське", права на яке належить будівельній компанії НЕСТ.

Згідно з даними Державного реєстру судових рішень, ТОВ просить суд скасувати наказ про присвоєння охоронного статусу будівлі та виключити відомості про неї з Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Мова йде про флігель (вул. Рейтарська, 37А').

Фото: Дмитро Перов / Facebook
Фото: Дмитро Перов / Facebook

На місці 130-річної памʼятки забудовник хоче звести бізнес-центр Reiter Hall. Раніше цей проєкт отримав нагороду у сфері "Реновація історичного середовища".

На майданчику біля памʼятки історії знову з’явилися будівельники, кажуть у памʼяткоохоронному хабі "Цегла". При цьому в своєму коментарі для LIGA.Net у забудовника повідомили, що це були охоронці.

"На фото, яке викладене в публікації, зображені не будівельники, а охоронці, що можна зрозуміти з його зовнішнього вигляду. Наголошуємо, що жодних робіт на майданчику не проводиться, а в рамках рішення суду першої інстанції немає заборони на знаходження співробітників на майданчику", — прокоментували в НЕСТ.

Фото: Дмитро Перов / Facebook
Фото: Дмитро Перов / Facebook

У травні 2023 року будівельна компанія НЕСТ почала зносити 130-річний флігель.

Тоді Департамент територіального контролю призупинив дію картки на порушення благоустрою, а Національна поліція відкрила кримінальне провадження за фактом руйнування об'єкта культурної спадщини. Однак забудовник продовжив роботи. Вони були зупинені Національною поліцією 8 вересня, але знову відновлені за кілька днів — 12 вересня.

Наприкінці вересня експертна рада Мінкульту визнала будинок на Рейтарській, 37а, та флігель на Рейтарській, 37аʼ, цілісною пам'яткою історії й архітектури.

Будівля за адресою вул. Рейтарська, 37, має 110-річну історію, на території садиби була розташована Київська повітова земська управа, надалі тут жив та працював відомий український громадський діяч і письменник Микола Шаповал.

Земельна ділянка, на якій заплановане нове будівництво, належить до памʼятки археології національного значення "Культурний шар міста Ярослава XI–XIII століть". А також історична будівля розташована в буферній зоні обʼєкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Київ: собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра".