Мінкульт визнав будівлю на Рейтарській та флігель цілісною пам'яткою архітектури
Фото: Дмитро Перов / Facebook

Експертна рада Мінкульту визнала будинок на Рейтарській, 37 А та флігель на Рейтарській, 37 Аʼ цілісною пам'яткою історії й архітектури. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Йдеться про будинок Київського повітового земства 1913 року та розташований у дворі флігель 1890-х років, який вже почали зносити.

Наразі МКІП якнайшвидше опрацює відповідні документи й підготує проєкт наказу для внесення змін до Державного реєстру нерухомих пам’яток України для збереження історичної будівлі на вулиці Рейтарській, 37.

Будівельна компанія НЕСТ стверджувала, що флігель не є пам'яткою архітектури. Водночас сам будинок планували реконструювати, зберігши частину будівлі.

В Мінкульті нагадують, що у 2011 році ухвалили рішення про розділення пам’ятки й занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України лише частини будинку під технічною адресою — вул. Рейтарська, 37 А.

Водночас частину будинку виокремлено у "флігель" під літерою А’. Цю частину пам’ятки разом з окремим будинком — флігелем садиби за адресою вул. Рейтарська, 37 Б, — було визнано такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

"При цьому розробники внесли неперевірені відомості до облікової документації", — йдеться у повідомлені.

Відтак, проаналізувавши детально всі наявні документи, експерти встановили, що насправді підстав розділяти історичну будівлю Київського повітового земства на дві окремі частини — А і А’ — не було і немає.

Нещодавно консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА підтримала реставрацію на вулиці Рейтарській, 37 зі знесенням дворової частини. Проте у Департаменті вказали, що забудовнику потрібно отримати погодження від ЮНЕСКО.

Однак, Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО не схвалював проведення таких робіт, оскільки забудовник не провів інформування Комітету та не отримав жодних рекомендацій, кажуть в Мінкульті.

Вчора, 26 вересня, забудовник почав знов демонтажні роботи на памʼятці архітектори. Тоді міністерство виступило з вимогою зупинити незаконні дії на Рейтарській. У відомстві наголосили, що це є прямим порушенням Закону України "Про охорону культурної спадщини".

МКІП скликало екстрене засідання щодо подій на Рейтарській, 37 та початку зносу памʼятки історії та архітектури.

Будівля за адресою вул. Рейтарська, 37 має 110-річну історію, на території садиби була розташована Київська повітова земська управа, надалі тут жив та працював відомий український громадський діяч і письменник Микола Шаповал.

Зокрема, вона має статус памʼятки історії та архітектури. Земельна ділянка, на якій заплановане нове будівництво, належить до памʼятки археології національного значення "Культурний шар міста Ярослава XI–XIII століть". А також історична будівля розташована в буферній зоні обʼєкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Київ: собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра".