Активіст заявляє про незаконний демонтаж будинку на Рейтарській. У забудовника все спростовують
Фото: Дмитро Перов / Facebook

Активіст Дмитро Перов заявляє, що забудовник, компанія НЕСТ, привласнив земельну ділянку на Рейтарській, 37. Це прямо суперечить вимогам закону про охорону культурної спадщини.

За словами Перова, забудовник привласнив ділянку, яка є пам’яткою археології національного значення "Культурний шар "Міста Ярослава" 11–13 століть". Відповідно до українського законодавства, усі пам’ятки археології мають бути виключно у державній власності.

Зокрема, історична будівля розташована в буферній зоні обʼєкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Київ: Собор Святої Софії й прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра".

Фото: Дмитро Перов / Facebook
Фото: Дмитро Перов / Facebook

"Оскільки Київська міська прокуратура за тиждень так і не відповіла на колективне звернення місцевих мешканців щодо руйнування будівлі, ми підготували ще одне — до Офісу Генерального прокурора", — написав Перов.

ДОПОВНЕНО. У забудовника кажуть, що ділянка була куплена ще у 2010 році й належить ТОВ "Рейтарське". Крім того, компанія є власником всього майнового комплексу на вул. Рейтарській, 37.

Також у компанії стверджують, що проєкт реставрації з знесенням дворових будівель отримав позитивний експертний висновок і був погоджений Міністерством культури та Головним управлінням охорони культурної спадщини ВО КМДА. Дозвіл на виконання робіт був виданий 11 грудня 2012 року і досі є дійсним.

Водночас спікери уточнюють, що їм належать три будівлі з номерами 37А, 37Аʼ та 37Б. Флігель з літерою Б в адресі був демонтований ще 2015 року через його аварійний стан. Наразі роботи проводять у флігелі за адресою вул. Рейтарська, 37Аʼ, який, згідно з документацією, не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих памʼяток. 

– Головний фасадний будинок – памʼятка архітектури – стоїть цілий та неушкоджений і жодних робіт, спрямованих на його руйнування там не проводиться, – розповідають у компанії.