Фото: Ukrinform

Фільм українського режисера Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" здобув нагороду в категорії "Найкращий повнометражний документальний фільм" на церемонії Septimius Awards, яка відбулася 20 серпня в Амстердамі. Про це повідомляє Укрінформ.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Нагороду отримувала Василіса Степаненко — продюсерка фільму. На сцену вона вийшла з Анастасією — жінкою, яка була вагітною та перебувала у 2022 році в пологовому будинку Маріуполя під час бомбардувань.

"Ця жінка була тоді вагітна своїм сином, коли росіяни бомбили пологовий будинок. Сьогодні йому майже три роки, як і війні. Нідерланди стали для них тимчасовим домом", — розповіла Степаненко зі сцени.

Septimius Awards — це міжнародна кіноцеремонія, яка проходить щороку в Нідерландах. Унікальність премії у тому, що на відміну від більшості традиційних церемоній Septimius розділила три головні категорії (найкращий актор, актриса та фільм) за континентами. Церемонія має широке коло учасників, серед яких лауреати "Еммі", BAFTA та "Оскара".

  • Фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" отримав дві номінації британської премії Grierson Awards. Він представлений у категоріях "Найкращий документальний фільм про актуальні події" та "Найкращий документальний фільм про кіно".
  • "20 днів у Маріуполі" вже переміг у номінації "Найкращий документальний фільм" британської кінопремії BAFTA, а Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно".
  • "20 днів у Маріуполі" встановив рекорд за кількістю переглядів на українських стримінгових платформах Megogo, "Київстар ТБ", Takflix та Volia TV.