Зміст:
  1. Що таке тепловий удар
  2. Перша допомога у разі теплового удару
  3. Як запобігти тепловому удару

Сьогодні, 19 червня, синоптики обіцяють +30° удень. Це підвищує ризик отримання теплового удару, який значно погіршує самопочуття, працездатність, ба навіть може призвести до летальних наслідків.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Що це за стан, як надати першу допомогу або ж взагалі профілактувати, LIGA.Life розпитала у педіатра й дитячого алерголога Марії Пилипко та сімейної лікарки ГС "Твій сімейний лікар" Анастасії Михайловської.

Що таке тепловий удар

Організм людини має декілька механізмів терморегуляції, які допомагають йому вижити за різних температур. Один з природних видів охолодження тіла – потовиділення. Щоправда, у маленьких дітей потові залози тільки розвиваються.

Тож тіло не пітніє, а пріє, що може викликати подразнення шкіри.

"Серед інших механізмів – віддача тепла іншому предмету (наприклад, одягу) чи людині. Також організм охолоджується, коли ми пʼємо щось прохолодне або приймаємо душ/ванну нижчих температур", – додає Анастасія.

Анастасія Михайловська

Однак не завжди потовиділення чи тепловіддача можуть справитися з впливом високих температур і рівня вологості. У результаті людина відчуває симптоми так званих "теплових хвороб"

За даними Cleveland Clinic до них належать:

  • Тепловий висип (у народі "пітниця") – пекучий червоний висип на шкірі. Найчастіше зустрічається у дітей.
  • Теплові судоми – болісні спазми мʼязів через перезбудження нервової системи під дією високих температур.
  • Теплове виснаження – легка форма теплового удару через брак рідини в організмі та тривале перебування під впливом високих температур. 

"Зазвичай теплове виснаження проявляється затуманенням свідомості, головним болем, нудотою, швидким пульсом, прискореним диханням, інколи блюванням. Воно може виникати, наприклад, через те, що батьки дуже закутують дитину у спеку", – пояснює Марія.

Марія Пилипко

Теплове виснаження також можуть відчувати дорослі, які перебувають у спекотному офісі чи кімнаті без кондиціонування. Особливо це стало відчутним у червні 2024 року, коли почалися планові відключення електроенергії в Україні.

  • Тепловий удар – найнебезпечніший стан, який може мати летальні наслідки. Але не варто плутати його з сонячним ударом. Останній виникає через тривалий вплив прямих сонячних променів. Натомість тепловий удар може зʼявлятися у людей, які не стоять під сонцем, а перебувають у вологому, задушливому та спекотному приміщенні.

"Тепловий удар може проявитися у дітей, яких батьки закрили у задушливій машині влітку. Такого робити ні в якому разі не можна! Це небезпечно. Навіть якщо ви в дорозі, не варто закривати всі вікна і відмовлятися від кондиціонера через страх, що дитину продує. Має бути адекватна температура (18-22 градуси) й одяг за сезоном", – наголошує педіатриня. 

У дорослих тепловий удар може виникнути через інтенсивне тренування в період спеки, а особливо без належної підтримки водно-електролітного балансу

"Це також поширена історія серед працівників шахт, заводів і виробництв, де є проблема кондиціонування. Тривале перебування у бані й сауні також може викликати симптоми теплового удару", – підсумовує Анастасія.

В Україні частіше застосовують не американську класифікацію "теплових хвороб", а ділять симптоми теплового удару на ступені. Загалом їх три, каже сімейна лікарка:

  1. Легкий ступінь: помірний головний біль, запаморочення, спрага, слабкість. Може бути підвищена температура тіла, але не критична. Шкіра стає липкою/вологою і гарячою.
  2. Середній ступінь: температура тіла може досягти 40 градусів, сильний головний біль, нудота, блювання, виражена спрага, теплові судоми. Шкіра залишається помітно вологою й гарячою на дотик. 
  3. Важкий ступінь: втрата свідомості, сильний головний біль, блювання, але шкіра гаряча та суха на дотик. За словами Анастасії, це загрозливий симптом: "Може виникнути тепловий шок, коли людина втрачає свідомість, у неї синіють губи й кінчики пальців, а шкіра стає холодною на дотик і сухою. Такий стан може бути летальним через ураження внутрішніх органів, зокрема головного мозку".

До того ж тепловий удар має свою групу ризику:

  • діти до 1 року;
  • люди віком 65+ років;
  • люди з певними хворобами: діабет, анорексія, гіпертиреоз, серцево-судинні хвороби, ниркова недостатність;
  • з ожирінням;
  • з наркотичною й алкогольною залежностями;
  • люди, які приймають певні медикаменти, як сечогінні й антидепресанти.

Це люди, у яких симптоми теплового удару можуть проявлятися особливо яскраво. Саме тому їм слід звертати особливу увагу на профілактичні заходи.

Перша допомога у разі теплового удару

"Профілактика – найкращі ліки", – саме так можна сказати про тепловий удар. Проте краще знати, яку допомогу можемо надати собі й іншим у разі його прояву. Анастасія та Марія радять дотримуватись такого алгоритму дій:

  1. Віднесіть людини в прохолоднішу зону: затінок, метро, аптека, кафе, магазин. В ідеалі – у кондиціоноване приміщення. 
  2. У разі симптомів середнього та важкого ступенів – викличте швидку.
  3. Дайте попити підсоленої води, навіть якщо людина не хоче. Повільне пиття допоможе відновити водно-електролітний баланс.
  4. Прикладіть холодний компрес у зонах, де проходять магістральні судини: кисті, згини ліктів, шия, пах, чоло. Привели людину додому – відправте її в прохолодний душ чи ванну. У разі інциденту на пляжі – занесіть у водойму (звичайно з дотриманням правил безпеки), радить сімейна лікарка. 

"Якщо у дитини є пітниця, я б не радила мастити її чимось. Тому що подразнення може зникнути самостійно. Зніміть одяг з дитини, відправте її в душ і найближчі дні слідкуйте, щоб у приміщенні був нормальний температурний режим. Через декілька днів висип зникне. Але у випадку сухості шкіри можете використати зволожувальний крем легкої текстури, наприклад, емульсію або лосьйон", – радить педіатриня.

Фото: unsplash

Як запобігти тепловому удару

Хороша новина – так звані "теплові хвороби" можна профілактувати. Лікарки радять дотримуватися базових порад:

  1. Уникайте спекотних приміщень, тривалих прогулянок чи тренувань в години високої сонячної активності – 11:00-16:00.
  2. Тренуйтеся в кондиціонованих приміщеннях або затінку. У період відключення світла, коли користування вентиляторами та кондиціонерами неможливе, спробуйте забезпечити протяг у приміщенні, відкривши двері й вікна.
  3. Не залишайте дітей і тварин у закритому авто на сонці.
  4. Не накривайте візочки з дітьми тканиною від сонця чи комах, наголошує Анастасія. Це підвищує ризик теплового удару.  
  5. Регулярно пийте воду. А якщо тренуєтесь, то додавайте у напій електроліти для профілактики теплових спазмів.
  6. Не бійтеся кондиціонерів удома й авто, якщо у вас маленька дитина, наголошує Марія. Головне правило – не залишайте маля під прямим потоком повітря, в інших випадках це цілком безпечно для дитячого здоровʼя.
  7. Одягайте легкий не обтислий одяг світлих кольорів з натуральних тканин. Наприклад, бавовняні або лляні речі (але не всім дітям комфортно в лляному одязі). Вдома малеча може ходити лише в підгузках чи спідньому.
  8. Беріть із собою головний убір: кепку, капелюх, хустку – будь-що. Це не тільки профілактика сонячного й теплового удару, але й захист відкритих ділянок, як шкіра обличчя та шиї.

"Щодо сонцезахисту, то він точно не буде зайвим для захисту від сонячних опіків. Однак це не панацея від теплового удару. Ба більше, бувають ситуації, коли жирний сонцезахисний крем може навпаки сприяти симптомам теплового удару. Адже порушується потовиділення", – зазначає сімейна лікарка.

Саме тому слід підбирати легкі форми сонцезахисту. Детальніше про це – читайте за посиланням.