Чому я пітнію вночі: причини, що робити та коли йти до лікаря
Фото: depositphotos.com

LIGA.Life розпитала лікарку-ендокринологиню Анастасію Соколову, чому вночі ми пітніємо, як це зупинити та на що це може вказати.

Немедичні причини

  • температура в кімнаті;

  • рівень вологості;

  • склад постільної білизни, ковдри та подушки. 

"Синтетичні тканини постільної білизни у поєднанні з високими температурами або вологістю понад 80% – зовнішні фактори пітливості в нічний час. Але їх легко скорегувати й позбутися проблеми", – пояснює лікарка.

Читайте також: Що, якщо не спати добу і більше? Безсоння та способи профілактики – сомнолог

Медичні причини

Гіпергідроз – коли пітливість більша як вдень, так і вночі. Протягом дня людина може не відчувати цього, але вночі активується вегетативна нервова система, яка відповідає за секрецію залоз. Тому під час сну людина гостро може відчувати пітливість.

"Гіпергідроз – не лише про пітливість ніг чи іншої частини тіла. Це системна дія. Але на стопах та долонях є багато тоненьких нервових закінчень. Тому якщо пітливість пов’язана з нервовою системою, людина буде гостро відчувати симптоми в цих зонах", – пояснює Анастасія.

Причини гіпергідрозу:

"Тому лікарі рекомендують їсти максимум за 2 год до сну, ввечері виконувати вправи низької інтенсивності, а алкоголь виключити", – пояснює ендокринологиня.

  • Захворювання щитоподібної залози, зокрема тиреотоксикоз – підвищена робота залози. Він викликає підвищений обмін речовин, відповідно – пітливість вдень і вночі.

  • Цукровий діабет. Нічна пітливість може бути ознакою не діагностованого діабету. Тож якщо протягом трьох тижнів ви помічаєте цю проблему – зверніться до сімейного лікаря або ендокринолога. 

"Проте якщо людина знає, що в неї є цукровий діабет і лікується, то нічна пітливість – наслідок гіпоглікемії – різкого зниження рівня цукру в крові. Саме тому ендокринолог може запитати на консультації: "Ви прокидаєтесь мокрі чи сухі?", – каже Анастасія.

  • Гормональні збої, пов’язані зі: становленням менструального циклу у дівчат-підлітків; порушенням менструального циклу через будь-що, включно зі стресом (щойно налагодиться цикл – нічна пітливість мине); перименопаузним та менопаузним періодом.

  • Приймання деяких ліків.

"Повідомте про це лікарю. Також спробуйте прибрати зовнішні фактори ризику пітливості: високу температуру та вологість, переїдання та інтенсивні тренування перед сном. Лікар може призначити обстеження в ендокринолога для виявлення захворювання щитоподібної залози, діабету або змін у гормональному фоні", – радить експертка.

Коли йти до лікаря

Спершу спробуйте прибрати зовнішні фактори впливу (температуру, вологість, синтетичну білизну) та внутрішні, на які ви можете вплинути (їжа, алкоголь та фізактивність перед сном). 

Якщо ви все виправили, але проблема не зникає протягом трьох тижнів – зверніться до сімейного лікаря або ендокринолога.

Читайте також: Що робити, коли крутиться в голові. Радить неврологиня