Зміст:
  1. Ставлення до сну змінилося
  2. Одержимість сном
  3. Не все йде на користь
  4. Замкнене коло
  5. Головне — комфорт

Трекери сну, імітатори звуку та заспокійливі спреї для подушок — щороку багатомільярдна індустрія пропонує все більш незвичні гаджети й продукти, які мають допомогти людям спати краще. Та чи допомагають вони насправді? Адже надмірне фокусування на ідеальному сні може перетворитися на одержимість і, як наслідок, викликати тривожність і безсоння, пише The New York Times.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Як саме бажання краще виспатися може нашкодити людям, які цього так хочуть? І де межа між прагненням до якісного сну й одержимістю? LIGA.Life переповідає найцікавіше зі статті NYT.

Ставлення до сну змінилося

Згідно зі щорічним опитуванням Федерального уряду США, упродовж останніх 20 років тривалість сну у представників усіх вікових категорій зросла. Зокрема це може бути пов’язано зі збільшенням віддаленої роботи під час пандемії. Так, люди з повною зайнятістю, які працюють з дому, прокидаються приблизно на 35 хвилин пізніше, ніж під час роботи в офісі у 2020 і 2021 роках, пише The Washington Post.

Але більша тривалість — це також наслідок зміни у ставленні людей до сну, зазначає професор неврології та психології Каліфорнійського університету в Берклі й директор шкільного центру сну Метью Вокер (Matthew Walker):

Течія змінюється. Люди, особливо покоління Z, повернули своє право на повноцінний сон і зробили це без вагань.

Так, на противагу поколінням, які кілька десятиліть дотримувалися мантри "виспимося після смерті", сучасні молоді американці дедалі більше усвідомлюють важливість хорошого нічного відпочинку, пише NYT. Вони вихваляються у соцмережах тим, що рано лягають спати — це стало таким же приводом для гордості, як і фото з розкішної відпустки.

І хоча ставлення до сну змінилося, та основні рекомендації залишилися незмінними:

  • принаймні сім годин сну чи більше (відповідно до віку, сезону й особливостей людини — про це детальніше ми розповідали у матеріалі);
  • сон приблизно в один і той самий час;
  • сон із якомога меншими перервами.

Одержимість сном

Однак для багатьох людей це перетворилося на фіксацію. Вони докладають зусиль, аби зробити сон ідеальним: заклеюють рот стрічкою, використовують розширювачі для ніздрів, стрічки для носа й ремінці для щелеп. Купують заспокійливі спреї для подушок, магнієві спреї для ніг, п’ють спеціальні коктейлі. Далі у гру вступають різноманітні гаджети, які людям пропонує багатомільярдна індустрія: трекери сну, світлові будильники, вентилятори, що нагнітають прохолодне повітря під простирадло.

"Для справжніх ентузіастів є навіть система матраців, що регулює температуру, виявляє хропіння й вібрує, коли приходить час прокидатися", — розповідає The New York Times.

Разом зі зростанням інтересу до сну, деякі лікарі й науковці помітили, що люди стали більш одержимі ідеєю ідеального нічного відпочинку. У 2017 році дослідники з Медичного коледжу Раша та Школи медицини Фейнберга Північно-Західного університету винайшли слово "ортосомнія" для опису людей, які звертаються для лікування проблем зі сном, котрі вони самостійно діагностували внаслідок використання трекерів сну й інших гаджетів. А в науковому виданні The Journal of Clinical Sleep Medicine дослідники писали, що стурбовані наслідками "перфекціоністського пошуку ідеального сну", порівнюючи це з орторексією, тобто нав’язливою пристрастю до здорового харчування.

Звичайно, ортосомнія розвивається не у всіх любителів сну. Однак, зазначає докторка Мілена Павлова (Milena Pavlova), медична директорка Центру тестування сну в Бригамській і жіночій лікарні Фолкнера в Бостоні, люди занадто зосереджені на сні — й це викликає хвилювання:

Сон — це пасивний процес. Його потрібно захищати, а не силувати або "максимізувати".

Не все йде на користь

Приміром, 31-річний житель Мічигану Дерек Антосьєк (Derek Antosiek) захопився ідеєю ідеального сну кілька років тому, коли усвідомив, що так і не позбувся шкідливої звички засинати пізно. Чоловік натрапив на тематичну спільноту в Reddit, де користувачі ділилися порадами та власними проблемами. Незабаром Дерек сам став модератором цих обговорень і змінив свої звички. Зокрема він почав використовувати різні трекери та гаджети.

Одним із таких пристроїв було кільце на палець для відстеження сну. Щоранку гаджет надавав чоловікові оцінку нічного відпочинку від 0 до 100. Замість того, аби покращити якість сну, це дало зворотний ефект. Дерек був настільки схвильований тим, аби отримати високий бал, що уночі йому було важко заснути. Він був суворий до себе і боявся побачити поганий результат зранку.

"Я помітив, що прокидаюся, і відразу дивлюся на свій результат із думкою "Чи добре я виспався?"" — розповів чоловік.

Це перетворилося на одержимість ідеальним сном, тож Дерек вирішив повністю припинити використання пристрою. Це, зазначив він, допомогло краще спати та прокидатися бадьорим і повним сил. Чоловік також відмовився від вентилятора для ліжка, але продовжив використовувати беруші, стрічку для рота та носовий розширювач, які, за його словами, допомагали.

Замкнене коло

Подібна історія була й у 27-річної Мейт Мaєрс (Mayte Myers), яка лягала спати зі стрічкою для рота та ремінцем для щелепи. Перша нібито сприяє диханню через ніс, а друга обертається навколо голови й тримає рот щільно закритим.

"Я відчувала, наче на моєму обличчі обтяжена ковдра", — поділилася жінка.

Про свої кроки до кращого сну розповіла й 24-річна Морін Осей (Maureen Osei) із Північної Кароліни. Перед тим як лягати спати, вона виконувала складний ритуал: заклеювала рот стрічкою, чіпляла стрічку на ніс, одягала спеціальний капелюшок для волосся і ремінець для щелепи.

"Таке враження, що не залишається нічого іншого, як заснути, бо це дуже незручно. Я ж не збираюся скролити з ремінцем на підборідді, розумієте?" — розповіла Морін.

В обох випадках таке зосередження на сні дало результат, хоч і не було комфортним. Однак для інших фокусування на ідеальному нічному відпочинку мало зворотний ефект.

Наприклад, 26-річна Сара Ель Каттан (Sarah El Kattan) із Франкфурта, ніколи раніше не думала про сон як про мету. Але після прослуховування популярного подкасту про здоров’я та прочитання тематичної книги, жінка вирішила на цьому зосередитися. Вся увага перейшла на сон і, як пояснила Сара, в її голові спрацювало щось на кшталт перемикача. Раптом перспектива заснути почала тривожити її — у жінки почали проявлятися фізичні симптоми.

"Все почалося із прискореного серцебиття", — розповідає вона.

Що більше жінка думала про сон, то гірше ставало. Думки про кожну наступну втрачену хвилину без сну не давали їй спати ще довше. Утворилося замкнене коло.

Доктор Метью Вокер, який у 2017 році випустив бестселер "Чому ми спимо" каже, що неодноразово чув від інших людей, що вони мали проблеми зі сном після прочитання його книги. Серед них і Сара. Тож він рекомендує таким людям припинити зосереджуватися на сні:

Не слухайте мій подкаст, не читайте книгу, не робіть нічого з цього. Натомість зверніться за допомогою до професіонала.

Головне — комфорт

Загалом експерти зі сну кажуть, що увага до сну — це бажана зміна. Тож вони не скидають із рахунків жодного гаджета чи поради, що справді допомагають людям і не завдають шкоди.

"Усе для когось працює", — сказала Лія А. Айріш (Leah A. Irish), ад’юнкт-професорка психології в Університеті штату Північна Дакота, яка досліджує сон.

На її думку, сам ритуал підготовки до сну може бути важливішим, ніж ефект використаних гаджетів чи засобів, адже він є сигналом для мозку, що час розслабитися. Однак твердження про те, що будь-який інструмент працює, часто суперечливі.

"Мабуть, жоден із них не допоможе вам краще виспатися. Найголовніше, щоб вам було комфортно. Тому, якщо деякі з цих речей допоможуть вам почуватися комфортніше, — чудово", — пояснила Ванесса Хілл (Vanessa Hill), дослідниця сну з Інституту Епплтона та дослідницького Інституту здоров’я і благополуччя при CQ University в Австралії.

Деякі з гаджетів і продуктів для сну мають не лише користь, але й приховані ризики. Приміром, сприяння диханню через ніс за допомогою стрічки на роті може бути корисними для тих, хто страждає легким апное сну. Однак, якщо ніс закладений, це також може зменшити кількість кисню, який людина вдихає. Тож тим, хто має серйозні проблеми зі сном, краще спершу порадитися з лікарем.