Фото: unsplash.com

Хороші новини для тих, хто не може прожити день без кави: дослідження показало, що споживання більшої кількості кави може зменшити ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера.

У рамках австралійського дослідження Imaging, Biomarkers, and Lifestyle, вчені з Edith Cowan University (ECU) дослідили, чи впливає споживання кави на швидкість зниження когнітивних функцій у понад 200 австралійців протягом десятиліття.

Результати показали зв’язок між кавою і кількома важливими маркерами, пов’язаними з хворобою Альцгеймера.

"Ми виявили, що учасники без порушень пам’яті та з більшим споживанням кави на початку дослідження мали менший ризик переходу до легкого когнітивного порушення, яке часто передує хворобі Альцгеймера, або розвитку хвороби Альцгеймера під час дослідження", – пояснила провідна дослідниця, доктор Саманта Гарденер.

Споживання більшої кількості кави дало позитивні результати щодо виконавчої функції, яка включає планування, самоконтроль та увагу.

За результатами дослідження, більше споживання кави також пов’язане з уповільненням накопичення амілоїдного білка в мозку – ключового фактора розвитку хвороби Альцгеймера.

Попри те, що необхідні подальші дослідження з цієї теми. За словами доктора Гарднер, ці результати є важливими для наукової спільноти, адже вони показали, що споживання кави може бути одним зі способів зменшення ризику розвитку хвороби Альцгеймера.

"Це може бути особливо корисним для людей, які піддаються ризику когнітивних проблем, але не мають жодних симптомів. Можливо, згодом ми зможемо розробити чіткі рекомендації, яких люди будуть дотримуватися в середньому віці. Сподіваюсь, це матиме довготривалий ефект", – додає дослідниця.

Ще одну каву, будь ласка

Якщо ви дозволяєте собі лише одну чашку кави в день, то, можливо, варто пригостити себе ще одною. 

"Якщо середня чашка кави, яку готують вдома, становить 240 г, збільшення до двох чашок на день може потенційно знизити когнітивні проблеми на 8% через 18 місяців. Це також може зменшити накопичення амілоїду в мозку на 5% за той же проміжок часу", – пояснює доктор Гарденер.

При хворобі Альцгеймера амілоїд злипається, утворюючи бляшки, які є токсичними для мозку.

Проте вченим не вдалося розрізнити каву з кофеїном і каву без кофеїну, а також переваги чи наслідки того, як вона була приготовлена ​​(метод заварювання, наявність молока або цукру тощо).

Попередні дослідження також підтверджують взаємозв'язок між кофеїном та хворобою Альцгеймера. Проте вчені наголошують, що це не єдиний фактор для відстрочення хвороби. 

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин