Кава корисна для мозку, якщо не припускатись чотирьох головних помилок
Фото: unsplash.com

Кава покращує концентрацію, пильність та настрій. Окрім того, вона має антиоксидантну та протизапальну дію.

Згідно з оглядом Archives of Medical Science​, помірне споживання кави може знизити ризик нейродегенеративних станів, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона.

Всі ці переваги можна отримати лише за умови правильного споживання напою. 

У інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com докторка медичних наук та директорка Headache and Traumatic Brain Injury Center в University of California San Diego Ніна Ріггінс пояснила типові помилки під час споживання кави, які зведуть до мінімуму когнітивні здібності мозку.

  • Зловживання кавою

Кава проявляє захисні властивості для здоров'я мозку, коли ви її споживаєте в помірних кількостях.

Дослідження 2021 року показало, що споживання понад шести чашок кави на день призводить до зменшення загального обсягу мозку та на 53% підвищує ризик деменції.

За даними U.S. Food and Drug Administration, щоденна норма кофеїну для здорового дорослого – 400 мг. Це приблизно дві чашки еспресо.

Порада: Споживайте каву в межах норми і не забувайте, що кофеїн також міститься в зеленому чаї, енергетичних та деяких газованих напоях.

  • Пізнє споживання

Ви можете підвищити рівень своєї енергії після обіду, випивши чашку запашної. Проте не дивуйтесь, якщо вам буде важко заснути вночі.

Адже кофеїн – стимулюючий засіб, який залишається в крові на тривалий час.

Період напіввиведення кофеїну – приблизно п’ять годин. Це означає, що для повного виведення з організму може знадобитися удвічі більше часу – 10 годин. Ось чому споживання кави після 14:00 може викликати проблеми зі сном.

Неякісний сон негативно впливає на роботу мозку. За даними National Heart, Lung, and Blood Institute, зменшення часу сну призведе до проблем з навчанням, концентрацією та реагуванням.

Згідно з експертами National Institutes of Health, з часом безсоння збільшить накопичення бета-амілоїду – білка в мозку, пов’язаного з порушенням пізнання та хворобою Альцгеймера.

Порада: уникайте споживання кофеїну принаймні за шість годин перед сном.

  • Додавання занадто багато цукру

Солодка кава приємна для душі, але некорисна для мозку.

Дослідження 2019 року показало, що надмірне споживання цукру у літніх людей пов'язане з поганою когнітивною функцією.

Проте згідно з Harvard Medical School, у людей будь-якого віку хронічно високий рівень цукру в крові може призвести до захворювання дрібних судин, яке обмежує кровообіг у мозку, спричиняючи когнітивні труднощі.

За даними American Heart Association, чоловіки мають споживати не більше 9 чайних ложок цукру на день, а жінки – не більше 6. Пам'ятайте, що в більшості магазинних продуктах містяться додані цукри. Тому враховуйте їх під час підрахунку щоденного споживання цукру.

Порада: зробіть перший крок до зменшення цукру – покладіть на одну чайну ложку менше підсолоджувача у ранкову каву.

  • Різке скорочення споживання

Якщо ви намагаєтесь зменшити споживання кофеїну, то робіть це поступово.

Згідно з Cleveland Clinic, швидке зниження кофеїну може спричинити труднощі з концентрацією та головний біль.

Порада: щоб уникнути цих симптомів поступово скорочуйте споживання кофеїну. Спробуйте чергувати звичайну каву та безкофеїнову, а потім повільно перейдіть на споживання лише безкофеїнового напою.

Читайте також:

  • Скільки кофеїну в зеленому чаї. Як він діє на організм людини
  • Чому кава корисна для здоров'я. П'ять причин випити горнятко запашного напою
  • Кавомани мають нижчий ризик розвитку захворювання печінки – дослідження

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин