Фото: depositphotos.com

Виробники масок для сну запевняють, що вони допомагають заснути та отримати якісний сон. Великий асортимент продукту різного розміру, кольору та матеріал додає привабливості.

Проте чи вони дійсно допомагають покращити сон?

Доктор медичних наук та сомнолог Самуель Гуревич в інтерв'ю для ресурсу Cleveland Clinic зазначає: "Все залежить від людини. Безпечне та спокійне середовище важливе для повноцінного відпочинку. Блокування світла є його частиною. Маски для очей можуть допомогти, особливо якщо ви спите вдень".

Наразі досліджень, які підтверджують ефективність маски для сну, не так багато.

"Бути завжди напоготові – це реакція організму на небезпечне середовище. Тисячі років тому люди, які легко засинали, коли надворі було гамірно, були жертвами шаблезубих тигрів. Ті, хто був належним чином настороженим, вижили. Саме тому більшості з нас потрібне безпечне та зручне місце без доступу штучного світла та сторонніх звуків для того, щоб заснути. У такому разі маска для обличчя може допомогти", – пояснює Гуревич.

Окрім цього, маска буде корисною:

  • під час безсоння;
  • для робітників, які відпочивають після нічної зміни;
  • для людей, які не мають штор.

"Маска може бути частиною заспокійливих ритуалів перед сном, які стимулюють мозок сприймати середовище, як безпечне, спокійне та комфортне. Такі заходи повідомляють мозку, що пора вимкнутись і піти спати", - пояснює сомнолог.

У результаті, ви можете швидше заснути та отримати якісний сон. Своєю чергою достатня кількість сну покращує:

  • концентрацію та фокус;
  • настрій (зменшує дратівливість);
  • час реакції;
  • самоконтроль;
  • короткочасну пам’ять.

"Сон – один із неоспіваних героїв нашого здоров’я. Ми схильні сприймати це як належне і нехтувати ним, але це впливає на кожну сферу життя. Наприклад, довгострокові переваги здорового сну включають зниження ризику серцево-судинних захворювань та інсульту", – додає Гуревич. 

Як знайти правильну маску для сну?

Експерт зауважує, що універсального правила для вибору маски не існує. Головне, щоб людині було комфортно та не заважало сну. Вона не повинна прилягати занадто щільно і заважати під час сну на боку. 

Гуревич радить: "Зосередьтесь на своєму комфорті, а не на зовнішньому вигляді маски, і ви знайдете підхожу саме для вас".

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.