Зміст:
  1. Дитяча травма
  2. Коробка вирішує все
  3. Операція "Знайти Барбі"
  4. Кени, фейки та інклюзивні Барбі

Підприємиця та колекціонерка Людмила Моньє мешкає у Волинській області. Тож ми домовилися про відеоінтервʼю. Героїня статті вмикає камеру, і неочікувано переді мною відкривається світ рожевих коробок зі знайомим з дитинства написом Barbie. У цей момент мені б позаздрила будь-яка шанувальниця граційних лялечок компанії Mattel.

Цей світ – маленька темна кімнатка, де створені всі умови для правильного зберігання вінтажних Barbie. На сьогодні колекція Людмили налічує приблизно 6000 ляльок. Деякі з них повторюються. Оскільки підприємиця не тільки колекціонує, але й продає унікальні моделі Барбі в Україні та за кордоном.

З чого почалось її захоплення та як вдалось його монетизувати – Людмила розповіла в інтервʼю LIGA.Life.

Дитяча травма

Родина Людмили жила досить бідно. Її дитинство припало на важкі для країни 90-ті роки. Тож про таку дорогу ляльку, як Барбі, вона могла тільки мріяти, розглядаючи рекламу в журналах. Однак навіть коштовні мрії мають здатність здійснюватись.

"Коли мені виповнилось п'ять років, батьки подарували Барбі-русалку. Це був дуже дорогий подарунок, вартістю $30. На той час це були шалені кошти для моєї родини. Батьки прям накопичували на це. Тож я її дуже любила, але зберегти від біди так і не вдалося", – пригадує Людмила.

У ляльки було довге волосся. Тож сусідка запропонувала зробити їй класну зачіску, але за умови, що Людмила залишить іграшку на ніч. Зранку до власниці повернулась русалка з відстриженим під корінь волоссям та стертим обличчям.

Сусідка прибрала розмальовані губи та очі за допомогою рідини для зняття лаку.

"Мама плакала, у тата тремтіли вуса. А я ще тиждень була в істериці. Шматок пластику, на який перетворилася моя дорога Барбі, напевно, десь сховали, а потім взагалі викинули. Розмова про нову навіть не заходила, бо не було грошей. Це була справжня травма для мене", – каже підприємиця.

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Барбі-русалка з дитинства Людмили (Фото: Людмила Моньє)

Минув 21 рік. Людмила стала мамою донечки. У декреті згадала про свою першу Барбі. Вирішила пошукати її в мережі, але все ніяк не могла знайти. Адже за 20 років компанія Mattel випустила безліч різноманітних моделей. Проблемою стало те, що жінка не памʼятала точної назви ляльки, а запит "Барбі 90-х" не давав потрібного результату.

"Поки шукала свою ляльку, зрозуміла, що є безліч дівчат, які так само хочуть знайти іграшку дитинства. Це був не просто пошук ляльки, а особисті історії та спогади родом з дитинства", – додає Людмила.

Врешті-решт їй вдалося знайти свою русалку. Однак продавець зі США не хотів віддавати лише одну ляльку. Запропонував купити колекцію з 20 різних Барбі! Загалом це коштувало приблизно $700-800. Чоловік підтримав Людмилу. Сказав, що буде запас іграшок на подарунки. Так у їхньої доньки зʼявилась іграшка з дитинства мами.

"Поки колекція була в дорозі, перевірила попит на Барбі на OLX. У відповідь на оголошення отримала безліч запитів на купівлю та бронювання. Зрозуміла, що на цьому можна побудувати бізнес. Тож вирішила розширити колекцію. Так зʼявився мій Barbie_dolls_shop".

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Фото: Людмила Моньє

Коробка вирішує все

Людмила створила сторінку магазину в Instagtram і TikTok та поставила її на рекламу. Паралельно шукала колекції, якими може розширити асортимент магазину. Це й фінансово було вигідніше. Адже продаючи не одну ляльку, власник колекції готовий домовлятися щодо ціни.

"Найбільша колекція, яку придбала, налічувала аж 450 Барбі! Там були ляльки, які коштували від $15 до понад $1000. Власниця цієї колекції – 80-річна американка, яка колекціонувала Барбі усе своє життя. У прямому сенсу в неї вся стіна була заставлена коробками з ляльками. Окрім того, збирала фірмові атрибути: фартушки, кружки, коробки з мюслі тощо", – розповідає підприємиця.

Розуміючи, що її нащадкам нецікава колекція Барбі, американка вирішила продати її і за зароблені кошти відправитись у навколосвітню подорож. Навіть після угоди жінка надсилала Людмилі фото зі своєї мандрівки.

"Були й сумні історії. Діти колекціонерки відправили її в геріатричний центр, а самі вирішили продати 200 ляльок. Мені пояснили, що юридично поки що це її власність. Бо вони тільки працюють над документами про недієздатність родички. Але я відмовилася. Не хочу таємно купувати чиїсь речі".

Найбільша концентрація колекціонерів та продавців Барбі – саме в США.

Оскільки вони мають найкращий доступ до продукції компанії Mattel. Однак наймасштабніша колекція ляльок у світі – 11 000 унікальних Барбі – належить жінці з Німеччини. За словами Людмили, вона їх не продає, а здає в оренду. Наприклад, на фільмування картин.

"В Україні колекціонерів мало. Ба більше, вони значно молодші, ніж в США. Якщо там ляльки збирають жінки 50-60 років, то у нас середній вік колекціонерів – 25-35 років. Це зумовлено тим, що хвиля популярності та доступності Барбі до нас прийшла значно пізніше", – пояснює Людмила.

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Фото: Людмила Моньє

Сама ж підприємиця поєднує колекціонування та продаж ляльок. Старається робити це за схемою: якщо продає рідкісну іграшку, то на зароблені кошти одразу намагається знайти таку саму.

"Однак бувають випадки, коли заміну знайти дуже складно. Та навіть у такому разі все одно продаю. Бо насамперед я – власниця магазину, а вже потім – колекціонерка. Плюс в мене є архів фото усіх ляльок, тому у разі необхідності можу підтвердити, що така модель у мене була", – пояснює жінка.

Колекціонування вимагає спеціальних умов зберігання, а саме:

  • сухе повітря. Волога спричиняє виникнення плісняви на іграшках;
  • відсутність природного світла. У кімнаті, де зберігаються ляльки Людмили, вікна закриті жалюзі. Інакше Барбі матимуть жовті обличчя, а їхні коробки – вицвілий колір.

До речі, стан коробки дуже важливий! Її недоторканість (відсутність пошкоджень) підвищує вартість ляльки. Такі моделі називають never out of box. Тобто коробка ніколи не відкривалась.

"У мене є лялька 1982 року. Вона виглядає, як щойно з конвеєра. Це 10 з 10 для колекціонера. Її приблизна ціна – $180. Така Барбі у помʼятій коробці вже б коштувала $150. А якщо коробка відкрита, лялька відкріплена, а потім запхана назад, то це ще мінус $10-20. Барбі без коробки, яка стояла на підставці (тобто нею не грались), буде коштувати $50-70. А якщо нею гралися, заплітали коси, перевдягали, то понад $20-30 ніхто не дасть. Навіть попри те, що ця модель доволі рідкісна", – пояснює бізнесвумен.

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Лялька 1982 року (Фото: Людмила Моньє)

Окрім коробки та стану ляльки, на ціну також впливає випуск та тираж моделі. Наприклад, у 2001 році Mattel випустила звичайну ігрову Барбі в піжамі. Її особливість – мʼяке тіло, з яким діти можуть спати. Бо класична Барбі дуже тверда, з колючими руками та ногами, що робить з неї незручну іграшку для спання.

Однак ця лялька не мала жодної колекційної цінності. На момент старту продажів коштувала $40. Нині її ціна – $180. А її "напарниця" з темним волоссям в рази дорожча – $1300. Адже випускалася маленьким тиражем, відтак її унікальність вища.

"У мене також є інша Барбі-русалонька, яка випускалась обмеженим тиражем лише для європейського ринку. У США її не продавали. Нині її ціна – $1500. Бо екземплярів мало, а попит – високий, – пояснює Людмила та додає: — Найцікавіше, що ця іграшка більше нічим не унікальна, окрім обмеженого випуску. Натомість у мене є порцелянова розмальована вручну Барбі Фаберже у шовковій сукні. Але її ціна все одно нижча за пластикову русалоньку з європейського ринку. Ось таке цікаве ціноутворення".

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Барбі у піжамі (Фото: Людмила Моньє)

Операція "Знайти Барбі"

Досягнувши колекції у 3000 ляльок, власниця магазину відкрила полювання на найрідкісніші Барбі. Так до Людмили почали звертатися люди, які шукали ляльку з дитинства.

"Нині найрідкісніша та найдорожча в колекції не Барбі, а Вітні. Вона вже заброньована і скоро поїде в Грецію. Ба більше, у мене їх дві – Вітні та брюнетка Барбі, що дуже престижно для колекціонерів! Вони відрізняються формою губ. Вітні має губи, ніби збирається поцілувати. Її ціна – $1900. А брюнетка Барбі просто посміхається. Її вартість – $150".

Пошук рідкісних ляльок може зайняти й пів року, як це було з Вітні. Перший аукціон Людмила програла. Її ставку перебив інший покупець. Та згодом удача все ж посміхнулась їй. Адже таку модель навіть без коробки майже неможливо знайти.

@barbie_dolls_shop Хто поняв той поняв 🤣#барбіукраїна🇺🇦 #vintagebarbie #dolls #barbiecollector #кукла #лялька #barbiecollector #колекціонериукраїни ♬ оригінальний звук – Liudmyla Monier

Були й замовлення, які не вдалося реалізувати. До власниці магазину звернулася дівчинка з фото погризеної Барбі приблизно 2010-х років випуску. Сучасніші ляльки на вигляд однакові, тож шукати довелося дуже довго. Врешті-решт Людмила знайшла її фото в мережі. Однак замовниця сказала, що іграшці не вистачає відерця.

"Виявилось, що відерце до ляльки додав гіпермаркет Walmart. Таких Барбі було дуже мало – до 100 штук. Відтак, знайти конкретно цю так і не вдалося", – додає підприємиця.

Загалом, замовники Людмили – дорослі, які хочуть подарувати дитині ляльку зі свого дитинства.

Зазвичай такі запити супроводжуються особистими історіями, які Людмила планує зібрати й видати у вигляді книги.

"Наприклад, до мене звернулася дівчина, яка в дитинстві упустила улюблену ляльку в гірську річку. Її тато так і не встиг наздогнати іграшку за течією. На щастя, ми знайшли таку саму. За її словами, це на мить повернуло їй дитинство. Але були й неприємні спогади. Наприклад, щоб насварити доньку, мами забирали та викидали їхні Барбі. А потім вже дорослі дівчата шукали їх у мене в магазині".

Через те що покупці приходять з історіями і шукають конкретну модель, то в Barbie_dolls_shop немає однієї найпопулярнішої Барбі. Однак за місяць Людмилі вдається продати до 100 ляльок. Найчастіше покупцями є саме українці.

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Вітні (Фото: Людмила Моньє)

"Вихід однойменного фільму зіграв мені на руку. Наприклад, почали шукати Кена, якого в народі називають "Кен-гей", а серед Барбі популярною стала ковбойка. До того ж шукали вагітну Мідж, яку також показали у фільмі, але так ніхто і не зрозумів, чому до неї недобре ставились інші герої. Річ у тім, що цю ляльку зняли з виробництва через скандал. Вона була рудою та з ластовинням – ознакою юності. Але виробники зробили її вагітною. Покупці почали скаржитися, що це пропаганда юнацького сексу! Тож її прибрали з продажів і більше не робили вагітних Барбі. Раніше ця Мідж коштувала $100, а після виходу фільму – $300", – розповідає Людмила.

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Вагітна Мідж (Фото: Людмила Моньє)

Кени, фейки та інклюзивні Барбі

Нині в колекції Людмили 6000 ляльок, деякі з них повторюються. Їхня цінність постійно змінюється, тож оцінити, скільки коштує колекція – складно. Але ціновий діапазон – від $12 до $1900.

Донька Людмили має окремі Барбі. Деякі з них також унікальні. Наприклад, Анна Луїза та Еріка з мультфільму "Принцеса і жебрачка". Остання нині коштує приблизно $500. Підприємиця придбала обидві для доньки. Але малеча є малеча. Активна гра передбачає заплітання, перевдягання та забуття десь у ящику серед інших іграшок.

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Барбі Dior (Фото: Людмила Моньє)

"Ставлюсь нормально до того, що дітям купують такі рідкісні ляльки. Адже Барбі – насамеред дитяча іграшка. Дуже рідко, коли на коробках пишуть 14-18+. Зазвичай це брендовані ляльки, які призначені для колекціонерів, як Барбі Dior. Нині вона коштує приблизно 11 000 грн", – додає власниця магазину.

Також таке маркування можуть мати деякі портретні Барбі. Це ляльки, які передають риси обличчя конкретної людини. Наприклад, акторки Вівʼєн Лі в образі Скарлетт ОʼГари з фільму "Віднесені вітром". Портретна лялька коштуватиме вдвічі дорожче, ніж Барбі в ідентичному образі.

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Барбі Скарлетт ОʼГара (Фото: Людмила Моньє)

До того ж майже всі Барбі мають свого Кена. Однак вони не дуже популярні, відтак їхня ціна нижча. Ба більше, немає Кена, за яким полювали б колекціонери. Виняток – бум після виходу фільму "Барбі". Тоді ціна на "Кена-гея" зросла з $20 до $140.

"Найбільше мені запамʼятався Кен, якому можна голити бороду. Він мав спеціальне напилення на обличчі, яке зʼявлялося знову і знову. Однак я не скажу, щоб прям полювала на нього. Зазвичай всі хочуть Барбі".

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Кен-гей (Фото: Людмила Моньє)

До речі, сама торгова марка Barbie запатентована компанією Mattel. Тож ніхто не може використовувати її в комерційних цілях. Аналоги таких ляльок називають інакше, наприклад Люсі.

Відрізнити таку від оригінальної – легко: Барбі важча, має гумові ноги, які згинаються, а також багато волосся з щільною прошивкою.

"Але сучасні Барбі вже не такі якісні, як були у 90-х. Не дуже їх люблю. Раніше у Mattel заморочувались: вигадували образ, атрибути, інтерактиви, які йшли разом з Барбі. А зараз і якість самої іграшки гірша, і тканина одягу дешевша. Здається, що виробник каже нам: "Пограйся і купи нову. Принеси нам більше грошей!" – каже підприємиця.

Щоправда, є й переваги у сучасних моделях Барбі – інклюзивність. Mattel виробляє ляльки різної конституції тіла, на кріслі колісному, з протезами, вітиліго (хронічним захворюванням шкіри) тощо.

$1400 різниці за форму губ. Як українка збирає Барбі та продає їх у всьому світі
Інклюзівна Барбі (Фото: Людмила Моньє)

"Це класна ідея, бо таким чином вони показують дітям, що всі ми різні. А суспільство має бути толерантним та інклюзивним для всіх. А як це можна пояснити дитині краще, як не через іграшки?" – підсумовує Людмила.

Читайте також: "Одна річ може принести гарні гроші". Як заробляють на Gucci і Dior із секонду та барахолок