Зміст:
  1. Як підлаштувати робочий графік під вимкнення світла
  2. Як облаштувати своє робоче місце в умовах без світла
  3. Що роблять українці, коли вимикають світло

Починаючи з масованих ракетних обстрілів по об’єктах української інфраструктури 10-11 жовтня, українці живуть за графіками вимкнення світла, які часто не збігаються з реальними відключеннями. Це впливає не тільки на побутове життя, але й на робочий графік.

LIGA.Life розпитала українців, які працюють вдома, про вплив перебоїв зі світлом на баланс робота-відпочинок, зміни робочого процесу та лайфхаки, які допомагають залишатись продуктивними.

Як підлаштувати робочий графік під вимкнення світла

З вимкненням електроенергії робота лише накопичується. Через це доводиться перелаштовувати графік та тісніше співпрацювати з колегами.

Олексій Гордєєв живе в Ірпені та працює комунікаційником. Попри те, що має фіксований графік (9:00-18:00), доводиться постійно підлаштовуватись під вимкнення електроенергії. Планові завдання переносить, а термінові делегує колегам: "Ми працюємо групами і живемо в різних районах, тому можемо один одного підстрахувати".

Подібний принцип роботи має Concord Bank у Дніпрі, розповідає аналітик з клієнтських звернень Кирил Черкашин. "Керівництво прописало інструкції на випадок перебоїв зі світлом. Так ми завжди готові підстрахувати одне одного навіть у вихідний. Головне – попередити у робочому чаті про свою відсутність".

Питання вихідних стало болючим і для інших професій. Журналістка та motion designer Олександра Орлова з Києва поєднує дві роботи. Фіксованого графіка немає, але є обсяг завдань, які слід виконувати щодня.

"Неможливо щось планувати. Щоб подивитися фільм для сюжету та зробити анімацію, потрібен хороший інтернет. Інакше вся робота зводиться до нуля. Тож доводиться відмовлятися від зустрічей з друзями ввечері, працювати на вихідних, а в будні – до ночі", – розповідає Олександра. Концепт-художниця Вероніка Шара має подібну ситуацію. Пізні вечори та вихідні стали робочими. 

Київська кондитерка Альона Гайова дуже залежить від світла. Павербанки не допоможуть спекти бісквіт чи збити крем. "Вмикають світло – одразу ставлю бісквіт. Інколи печу та декорую пізно ввечері при свічках. У пригоді став таймер духовки. Якщо о 13:00 треба віддати замовлення, прокидаюсь о 6:00, щоб допрацювати. Зазвичай так рано не вимикають світло", – каже Альона.

Репетиторка з іноземних мов Анна Погоріла з Білої Церкви щодня має щільний графік – по 6-8 уроків. Тому їй довелося переформатовувати навчальний процес.

"Немає світла – переходжу на мобільний інтернет. Якщо з цим біда, зв'язуємося телефоном або в іншому месенджері, а не у Zoom. Відмовляємось від камери і використовуємо тільки звук. Завантажуються навчальні платформи – працюємо з ними, ні – просто розмовляємо англійською/іспанською", – розповідає Анна. Також вона заздалегідь попросила своїх учнів завантажити на пристрої навчальні матеріали.

Як облаштувати своє робоче місце в умовах без світла

Як працювати з дому, коли немає світла: історії та лайфхаки від українців
Фото: Pexels

Щоб не ставити роботу повністю на "стоп", українці закупилися:

  • Генератор та павербанк

"Поки в Одесі не було тривалих відключень електроенергії, але я вже підготувалась, придбала генератор та павербанки. Постійно заряджаю усі робочі пристрої – телефон, комп’ютер, навушники", – розповідає Інга Кординовська, керуюча партнерка юридичної компанії ID partners та CEO NGO Urban Advocacy Group.

  • Ліхтарик

Telegram-маркетологиня Світлана Салій також придбала генератор, але поки що у Кропивницькому вимкнення світла – рідкість. Натомість у Бучанському районі, де нині перебуває, знадобився ліхтарик, який можна заряджати від ноутбука.

  • Свічки на батарейках, нічник та кільцеві лампи

Репетиторка Анна Погоріла запаслась додатковим освітленням: "У мене є кільцева лампа, популярна серед блогерів. Її мінімального освітлення вистачає. Працює від павербанку. Також закупили свічки на батарейках і нічник, який попередньо слід заряджати".

Освітлення розставила квартирою, адже у разі вибухів та роботи ППО Анна переходить працювати в коридор, де має крісло-мішок та невеличкий стіл.

  • Джерело безперебійного живлення

Вероніка Шара працює за комп’ютером, не ноутбуком. Раптові відключення електроенергії можуть пошкодити її техніку, тож придбала безперебійник. До того ж це дозволяє зберегти проєкт до вимкнення комп’ютера.

  • Газовий пальник

Кондитерка Альона Гайова знайшла тимчасовий замінник плити. Влітку придбала газовий пальник. Проте міксер та кухонний комбайн – незамінні: "Хлопці сміються, щоб збивала все шурупокрутом на акумуляторі. Поки що такі радикальні рішення не розглядаю".

Читайте також: Якісна термобілизна коштує від €50: як її правильно обрати і чим це допоможе пережити зиму

Що роблять українці, коли вимикають світло

На перший погляд здається, що вимкнення електроенергії – недолік. Але українці й тут бачать позитив. Кажуть, так з’явився час на справи, які зазвичай відкладають.

Наприклад, Світлана читає складну історичну літературу: "Вона потребує максимальної уваги. А вимкнення світла – це саме той час, коли нічого не заважає". Олексій також читає книги, якщо світло зникає вдень. Якщо ввечері – грає на гітарі.

У читанні просунулась і Анна. Також дівчина змінила погляд на своє заспокійливе хобі – кулінарію. У тематичних книгах знайшла страви, для приготування яких можна робити заготівлі

Кондитерка Альона має двох дітей, тож без діла не сидить. Окрім того, приділяє час без світла прибиранню робочих поверхонь. За можливості читає або в’яже гачком. Це допомагає їй зняти стрес.

Олександра в час без світла йде на прогулянку, зустрічається з друзями, читає або прибирає кімнату, тому що через дві роботи зазвичай на це не вистачає часу.

Репетиторка Анна помічає, що відключення не демотивують, а навпаки згуртовують українців: "На вихідних обирала свічки на батарейках в магазині. Всі жінки навколо допомагали одна одній вибрати ті, що світять найліпше. Не було "видирання з рук", це надихає".

"Нездатність працювати в робочий час виснажує, але добре розумію, як зараз це потрібно. Тож намагаюсь економити електроенергію, навіть коли вона є. Наприклад, ввечері працюю без світла. Запалюю свічки, вмикаю комп’ютер та гірлянду на батарейках. І затишно, і економно", – додає motion designer Олександра.

Читайте також: Як їсти смачно, корисно і не холодне, коли немає електрики. Поради дієтологів