Забагато та замало вільного часу однаково шкідливо. Як знайти баланс "робота-відпочинок"
Фото: unsplash.com

Нові дослідження доводять, що понад дві годин вільного часу на день не є гарантією добробуту.

Дослідники з University of Pennsylvania зібрали дані серії онлайн-опитувань та експериментів, щоб вивчити взаємозв’язок між дозвіллям та особистим добробутом.

Коли у людини не вистачає вільного часу, щоб відпочити, зарядитися енергією та насолодитися розвагами, вона відчуває напруження та перевантаження. 

З іншого боку, дослідники помітили, що забагато вільного часу може призвести до відчуття непродуктивності та недосяжності мети. Так відчуття щастя падає, а з ним і задоволення своїм життям.

Дані про приблизно 21 700 дорослих американців, зібраних між 2012 та 2013 роком, показали, що добробут зростав зі збільшенням вільного часу, але лише до певної міри. Ця тенденція повторилась у другому наборі даних за участі майже 14 000 американців, опитаних у період з 1992 до 2008 року.

Отже, дослідники дійшли висновку, що більше вільного часу не дорівнює більшому щастю. Добробут погіршується, коли у людей понад п'ять годин вільного часу, адже це підриває почуття продуктивності на шляху до досягнення мети. 

Подальші експерименти також показали, що на добробут впливає, як саме людина проводить свій вільний час. Якщо учасники витрачали час на виробничу чи суспільну діяльність, вони відчували себе більш задоволеними.

Тобто замість того, щоб прокручувати стрічку соціальних мереж, використовуйте вільний час для спілкування з друзями та родиною, фізичної активності або медитації.

Отже, як показує дослідження, потрібно знайти правильний баланс між годинами, присвяченими продуктивній, змістовній роботі та відновленню і відпочинку.

Експерти ресурсу VeryWellMind радять дотримуватися наступних порад:

  • Знайдіть час на хобі. Важливо приділяти час заняттям, які вам подобаються та розслабляють. Хобі сприяють боротьбі зі стресом, відповідно покращують продуктивність та надають ресурси для подальшої роботи.
  • Поєднуйте задачі. Багатозадачність дозволяє об'єднати корисне з необхідним. Наприклад, спробуйте слухати аудіокнигу під час прибирання або сплануйте свій завтрашній день під час стояння у черзі в магазині. Можливо, поєднання завдань не завжди працюватиме на роботі, проте відкидати цю методику не слід. Просто подумайте, коли би ви змогли виконати дві справи одночасно.
  • Вивчіть свої пріоритети. Одним з найважливіших способів збереження балансу між робочим і особистим життям є відкидання непотрібних зобов’язань коштом розставляння пріоритетів. Запитайте себе: чи пов'язані пріоритети з основною метою? Що станеться, якщо ви скасуєте певне завдання? Коли ви подивитесь на свої пріоритети і зрозумієте, що для вас важливо, ви можете сказати "ні" непотрібним речам, що звільнять простір для завдань, яким слід сказати "так".
  • Делегуйте. Подумайте, чи можете ви запропонувати своїм колегам розділити навантаження або обмінятися завданнями, які будуть цікавіші вам обом. Те саме стосуються домашніх обов'язків. Не беріть на себе забагато багато. Розділіть з партнером, родичами чи сусідами хатні справи. Це допоможе звільнити час для важливіших завдань або відпочинку.
  • Зарядіться енергією. Існують речі та люди, які лише відбирають вашу енергію. Подумайте, можливо, вас дратує безлад на робочому столі, але ви не можете знайти час на прибирання. Або у вас є колега, яка постійно жаліється, а розмови з нею лише виснажують вас. Як тільки ви мінімізуєте ці речі, отримаєте більше енергії для важливіших справ. До того ж це чудова стратегія для мінімізації стресу.

Але пам'ятайте: коли ви працюєте над балансом між роботою та відпочинком, важливо не порівнювати себе з іншими чи навіть із самим собою в інший період життя. Спирайтесь на актуальну ситуацію, свої можливості та бажання.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.