Зміст:
  1. Хлопець із народу
  2. Кеди – найкращий вибір
  3. Червоні аксесуари
  4. Помаранчевий тон

Камала Гарріс, Тім Волц, Джей Ді Венс і Дональд Трамп – кожен використовує символи у своєму одязі, щоб привабити виборців і натякнути на власний стиль лідерства. Особливості гардероба американських топполітиків проаналізував журнал The Conversation. Переповідаємо найцікавіші фрагменти публікації.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Хлопець із народу

Що може бути більш американським, ніж бейсбольна кепка?

Коли Тім Волц, кандидат у віцепрезиденти від демократів, одягає її під час передвиборчих заходів, це не просто спосіб приховати випадіння волосся.

Для багатьох бейсбольні кепки стали символом простоти і доступності.

"Вона повністю демократична," – пояснює бренд-експерт компанії New Era, яка постачає бейсбольні кепки для Вищої бейсбольної ліги. "Це корона народу."

Бейсбольні кепки пройшли тривалий шлях, щоб підкорити американців. Ще в 1880-х роках бейсболісти обирали серед різних стилів, і споживачі поступово визначили панівний дизайн, який використовується донині.

Експерти певні – Волц носить ці кепки, щоб сказати виборцям: "Агов, я такий же хлопець, як і ви."

Кеди Камали, кепки Тіма, краватки Трампа й Венса: що стоїть за модним вибором політиків
Фото: The New York Times

Він має кепку на будь-який випадок: носить сітчасту шапку для риболовлі, камуфляжну — під час розмови з мисливцями, а кепку команди NFL Minnesota Vikings — під час поїдання корндогів із журналістами.

Кеди – найкращий вибір

Хай то танці під ритми барабанного оркестру чи приготування бургерів, кандидатка в президенти Камала Гарріс завжди вдягнена в класику — кеди Chuck Taylor All-Stars.

Їх створив Маркіз Міллс Конверс у 1917 році, намагаючись привернути увагу спортсменів, що грали в баскетбол, який тоді набирав популярність. Сьогодні кеди Chuck Taylor All-Stars — символ демократичності й практичності.

У 1970-х роках баскетболісти почали переходити на легші кросівки Adidas Superstar, але каліфорнійські скейтбордисти обрали саме All-Stars через зручну підошву. Не дивно, що політикиня з Каліфорнії зробила їх частиною свого політичного стилю.

Кеди Камали, кепки Тіма, краватки Трампа й Венса: що стоїть за модним вибором політиків
Фото: Elle

Гарріс носить ці кеди вже багато років і навіть розповідала, що бігає в них аеропортами. Вони з'явилися на обкладинці Vogue, коли вона була віцепрезиденткою.

Але крім комфорту, ці кеди несуть тонший меседж: "Я готова діяти, змінюватися і перемагати".

Червоні аксесуари

Червона краватка — не новинка. Упродовж століть політичні лідери та командувачі армій використовували червоні аксесуари, щоб демонструвати міць, владу й агресію.

Колишній президент Дональд Трамп носить червону краватку з 1980-х років, ще коли створював собі образ безжального бізнесмена. Як президент він зробив червону краватку символом своєї влади.

Джей Ді Венс, кандидат у віцепрезиденти від республіканців, перейняв цей стиль у шефа, як частину своєї трансформації з техно-підприємця у послідовника Трампа.

Як пише експерт із чоловічого одягу Дерек Гай, на шляху до того, щоб стати кандидатом у віцепрезиденти, Венс цілковито перевтілився. Зникли нестандартні сірі піджаки в поєднанні із сорочками з відкритою шиєю, застібнутими на ґудзики комірцями та гарними джинсами.

На їх місці – уніформа його нового боса: темно-сині костюми, які носять із більш формальними, розстебнутими комірцями – і ці блискучі червоні краватки.

Костюми Венса, зауважують модні критики, сидять краще, ніж костюми Трампа, а його краватки зав'язані трохи вільніше. Він ніби хоче донести всьому світу: "Я той хлопець у цій кімнаті, який керує цією країною". Що ж, лише поки Трампа немає поруч.

Кеди Камали, кепки Тіма, краватки Трампа й Венса: що стоїть за модним вибором політиків
Фото: ABC.net

Помаранчевий тон

Засмага, особливо штучна, стала символом успіху ще в 20 столітті. Цей тренд часто приписують французькій кутюр'є Коко Шанель, яка в 1929 році сказала журналу Vogue: "Золотиста засмага – показник шику". Швидше за все, засмагла шкіра була популяризована завдяки буму активного відпочинку на свіжому повітрі, такого як вітрильний спорт, теніс і гольф, які стали прерогативою багатих і знаменитих.

Засмага Трампа грає на користь його публічному іміджу владного успішного чоловіка. Соціологи, які вивчали, чому люди мотивовані використовувати штучну засмагу, виявили, що "засмагла біла шкіра може означати, що її власник є здоровою, порівняно заможною, товариською, фізично здоровою і привабливою людиною".

Кеди Камали, кепки Тіма, краватки Трампа й Венса: що стоїть за модним вибором політиків
Фото: news.sky.com

Водночас штучна засмага додає молодості й енергії — риси, які Трамп прагне демонструвати, особливо зараз, коли його вік став об'єктом критики.