Зміст:
  1. Завжди був на "ти" з природою
  2. Більшу частину інвестицій вже відбив
  3. Хейт, робота на базарі та екоферма
  4. Як батькам підтримати підприємництво дітей – чекліст

За останній тиждень його Telegram-канал "Стручок" зібрав майже 2500 підписників, про нього розповідають на телебаченні, радіо та в онлайн-ЗМІ. 

Попри свою популярність, Святослав продовжує навчатися в шостому класі, вивчати англійську мову, ходити на плавання, а ввечері – опікуватися мінігородом.

LIGA.Life поспілкувалась з юним бізнесменом-агрономом про ідею продавати зелень та розсаду, хейт в соцмережах та передзамовлення від підписників. А психологиня та фінансова наставниця поділились порадами – як батькам підтримати підприємницьку ініціативність дітей.

Завжди був на "ти" з природою

До повномасштабної війни родина Лавриненків жила за містом у приватному будинку. Тож Святослав завжди цікавився комахами, тваринами та рослинами. Однак після 24 лютого дім пережив окупацію, тому нині він непридатний для життя, а родині довелось переїхати у місто. 

Зацікавленість природою у Святослава не зникла навіть в столиці. Вчителька з біології дала завдання – створити такі умови для квасолі, щоб та змогла прорости. 

"Поклав квасолю в серветку. Зверху накрив іншою. Змочив. Тобто створив усі необхідні умови: температуру, вологість та світло. Врешті квасоля проросла, я її посадив. За виконане завдання отримав 12 балів!", – розповідає хлопець. 

Від уроку біології до бізнесу. Як український школяр вирощує зелень і продає її онлайн
Фото: Telegram-канал ''Стручок''

Після експерименту Святослав зацікавився іншою зеленню, наприклад, цибулею. Каже, що всю інформацію черпає з уроків біології, де детально вивчає ботаніку.

Родина не встигла помітити, як всі підвіконня заполонила зелень. Згодом з’явився перший врожай. Святослав приносив мамі на салати то мікрозелень, то цибулю. Однак зелені стало настільки багато, що хлопець почав задумуватись над збутом.

Старша сестра Злата порадила завести Telegram-канал, куди додали всіх родичів (10-15 людей). Спочатку планували продавати городину саме їм. Проте невдовзі Святослав попросив маму: "Можеш запропопувати комусь замовити в мене цибулю, щоб ми трішки звільнили простір".

Жінка написала своїй подрузі, та не тільки зробила замовлення, а й розмістила допис у Facebook, в якому розповіла, що передзамовила на кінець квітня 5 пучків цибулі у Telegram-каналі "Стручок".

Так Святослав та його домашній город стали популярними в соцмережах, а його бізнес почав стрімко розвиватися. 

Більшу частину інвестицій вже відбив

У свою справу Святослав вклав власні заощадження – 5 000 грн. Придбав за них ґрунт, вазони та насіння. Каже, що бізнес-плану не було. Батьки також не втручались у справу. 

Однак на сімейних нарадах постійно обговорюють процес розвитку. Наприклад, мама ставить запитання, які могли б наштовхнути юного бізнесмена на роздуми: як заробляти на власному виробництві, як організувати доставлення врожаю, що буде, коли місце у квартирі закінчиться тощо.

"У мене є три сестри, спочатку вони не дуже підтримали ідею. Їм не подобалось, що вазони займають багато місця у спільній кімнаті. Але зараз вони мені допомагають", – розповідає Святослав.

Наприклад, найменша сестра знімається у відео для каналу. Середня – веде бухгалтерію, список передзамовлень, а також малює написи до кожного вазону. А старша – допомагає з TikTok та Telegram.

Від уроку біології до бізнесу. Як український школяр вирощує зелень і продає її онлайн
Фото: Telegram-канал ''Стручок''

Попри це, дівчата все ж попросили Святослава прибрати мінігород з кімнати. На допомогу прийшов дідусь. У його квартирі є вільна кімната, за яку хлопець сплачує комунальні. Також дідусь їздить з ним в торговельний центр, щоб придбати все необхідне для рослин.

Нині на його городі ростуть: цибуля, часник, кріп, рукола, шпинат, базилік, м'ята, червона та біла капусти, огірки, квасоля, мікрозелень та мікрогорох.

Також є розсада помідорів і кавунів. Що саме вирощувати, обирають підписники, адже якщо є попит має бути і пропозиція.

Найпопулярніші товари нині – цибуля, кріп, шпинат, рукола та базилік.

Ціни у "Стручка", порівняно з магазинними, – низькі. Пучок цибулі, шпинату та руколи – 20 грн; кропу – 10 грн, а розсада – 5 грн. Для ЗСУ всі товари безкоштовні.

"Не підвищую ціни, щоб в мене більше купували. Але не буду знижувати вартість влітку і підіймати восени. Ціна залишиться такою ж", – пояснює Святослав.

Нині більшу частину інвестицій він повернув за допомогою передзамовлень та донатів від підписників. Прибуток вкладає у розвиток бізнесу: придбав стелажі та лампу. Також збирає на теплицю, яку мріє поставити на власному городі. Вже цього літа планує засадити помідорами, картоплею, цибулею, огірками та горохом клаптик землі на дачі.

Від уроку біології до бізнесу. Як український школяр вирощує зелень і продає її онлайн
Фото: Telegram-канал ''Стручок''

Хейт, робота на базарі та екоферма

Вести соцмережі – це непросто. Адже поруч зі схвальними відгуками можуть з’явитись негативні коментарі. Святослав до хейту ставиться спокійно, відповідає: "Дякую за відгук!" Однак не засмучується через це, тому що приємних коментарів набагато більше.

Також деякі люди надсилають поради юному агроному. Каже, що йому приємно отримувати рекомендації. Адже інколи сам запитує у підписників поради, наприклад, що б саме вони хотіли купувати у нього.

Саджати город та розкручувати свій Telegram-канал – нині найскладніші завдання для хлопця.

Конкретної омріяної кількості підписників в нього немає, натомість хотів би отримувати хоча б по 1 замовленню щодня.

На запитання, як йому вдається поєднувати школу, плавання, вивчення англійської, ведення соцмереж та догляд за городом відповідає коротко: "Не знаю. Зараз нескладно: вже посадив, тепер тільки поливаю. А TikTok та Telegram – це легко. Зняв відео, озвучив, поширив".

@svyatiki #житярослин #стручок ♬ original sound – Svyatik

Наприкінці квітня вже буде другий врожай. Нині продумує шляхи збуту. Адже продати все потрібно буде за короткий термін.

Одна з ідей – орендувати точку на базарі, куди зможуть приїхати замовники, щоб забрати товар.

Альтернатива – розвозити замовлення вечорами або на вихідних на метро.

"Перший врожай продавав саме так. Було не страшно, тому що метро знаю добре, до того ж там багато людей", – розповідає юний бізнесмен.

Нині має масштабну мрію – відкрити власну екоферму. Каже, що там буде велика теплиця та город. Усі залишки складатиме в компост, щоб користуватися лише органічними добривами. 

Як батькам підтримати підприємництво дітей – чекліст

Якщо ваша дитина або підліток проявила ініціативу розвиватись як підприємець, то не слід її відмовляти чи висміювати. Це може бути хорошим уроком, який навчить дитину управляти грошима, взаємодіяти з іншими людьми, брати на себе відповідальність тощо. 

Кілька експертних порад для батьків:

  • Зрозумійте, навіщо це дитині

"Сьогодні найпопулярніші канали для дітей на YouTube – Mister Max та Miss Katy. Переглядаючи їхні відео складається враження, що можна заробляти скажені гроші просто знімаючи відео з розпакуванням іграшок і грою в них. Але це красива картинка, яка не пояснює, що стоїть за кадром. Дорослий зможе це проаналізувати, а дитина – ні", – розповідає дитяча психологиня Оксана Степанюк.

Відтак батьки мають дізнатися, що стоїть за бажанням дитини заробляти гроші. Наприклад, якщо їй просто цікаво, як це працює, то це хороша мотивація. Однак якщо є зацикленість на грошах або хочеться здобути так любов, статус чи повагу однолітків, то слід розібратися детальніше з цими причинами, поговоривши з дитиною.

Читайте також: Бюджет, кишенькові гроші, інвестиції. Як вчити дитину фінансової грамотності змалечку
  • З’ясуйте, як дитина бачить розвиток власної справи

Зокрема, скільки часу хоче цьому приділяти, чи це буде впливати на її обов’язки: навчання, вивчення мов, хатні справи тощо. 

Також важливо пояснити основи бізнесу. Наприклад, Яна Федоряка, фінансова наставниця та засновниця школи фінансової грамотності Fin4youth, радить пояснити дітям, що витрати та доходи слід рахувати. Також потрібно стежити за грошима в процесі, щоб витрати не перевищували прибуток. 

"Наприклад, разом напишіть табличку: скільки товару є, скільки потрібно витратити ще, за скільки хоче продати і так далі", – радить Яна.

  • Вивчайте тему разом з дитиною

"Нині багато літератури для дітей та батьків про гроші, інвестиції, економіку тощо. Читайте, обговорюйте, пояснюйте", – радить психологиня.

Не забувайте про тему податків. Якщо дитина вирішила розвивати власну справу, то слід пояснити законність ведення бізнесу та оподаткування.

"Дітям до 9 років можна пояснювати, що частина заробітку має йти державі. Адже за ці гроші будують дороги, працюють школи та лікарні. Тож її заробіток – маленька частина великої системи", – радить Яна.

Підліткам 9-12 років варто пояснити це на прикладі статті витрат. У процесі дорослішання можна розповідати про різні види податків, зокрема під час відвідування магазину – про ПДВ.

"Також розкажіть про глобальний контекст: вся економіка будується на бізнесі. Якщо ми не платимо податки, то маємо погану економіку. А погана економіка негативно впливає на бізнес", – додає фінансова наставниця.

Допоміжні інструменти: книга "Котономіка" та YouTube-канал "Крафторіум | Сraftorium".
  • Не лякайте ризиками, а обговорюйте їх

Підприємництво – це не лише про інвестиції та заробіток, а й про ризики. Однак батьки маленького бізнесмена не мають перекривати ці ризики. Інакше у нього сформується нереалістичне враження, що все так легко вдається.

Натомість слід обговорити ймовірні варіанти.

Наприклад, запитайте у дитини: "Що ти робитимеш, якщо продаси менше, ніж очікуєш?"

Це не залякування, а поштовх до роздумів. Якщо дитині понад 9 років, то можна прорахувати різні випадки форс-мажорів та домовитись про потенційні кроки розв’язання.

"Ви маєте запевнити дитину, що в будь-якій ситуації вона може прийти до вас, розповісти про проблему, а ви включитесь у процес та допоможете", – радить психологиня.

"Коли дійсно щось не вийшло, слід пояснити, що таке трапляється з усіма підприємцями, – радить Яна і додає, – взагалі криза – не завжди про погане. Це період, у якому старе перестало працювати. Тому для бізнесів та новаторів це можливість для втілення інновацій".

Тобто батьки мають зайняти роль позаштатного радника, який зможе допомогти чи порадити у разі сумнівів, нерозуміння, викликів та проблем. 

  • Пропонуйте ідеї, але не наполягайте

"Не потрібно говорити: "В тебе це ніхто не купить". По-перше, ви не знаєте, чи це так. По-друге, дозвольте дитині зрозуміти це на власному досвіді", – радить фінансова наставниця.

Наприклад, ви вважаєте, що полуницю не купуватимуть, а черешню – так. Запропонуйте їй змінити товар. Якщо дитині не важливий сам продукт на відміну від ідеї, то вона дослухається до вас. Натомість якщо наполягає лише на полуниці, то дайте їй свободу спробувати.

  • Поясніть, що вклад інших має винагороджуватись

У бізнес зазвичай залучено кілька людей, які працюють і отримують зарплатню. Тож, якщо хтось з родичів та друзів доєднується до процесу створення чи продажі продукту, дитина має їй віддячити.

Яна радить проговорити це з самого початку. Наприклад, якщо батьки вирішили інвестувати у справу дитини, то мають їй пояснити, яку роль відіграватимуть в цьому бізнесі – інвесторів, яким потрібно буде звітувати, чи активних учасників. 

"З усіма залученими можна домовитися про певні посади та зону відповідальності. Наприклад, сестра-бухгалтер має виконувати такі завдання, приділяти їм стільки часу і отримувати свою зарплатню. Найкраще це обговорити в колі родини, перетворивши процес в цікаву гру", – радить фінансова консультантка.

  • Підготуйте до критики 

Ймовірно, дитина буде використовувати соцмережі для розвитку своєї справи. Однак це те місце, де абсолютно кожен може висловлювати свою думку та почуття. Тож дитині слід пояснити, що негативні коментарі, які не стосуються якості послуг/товару/обслуговування? – це не її проблема, а їхніх авторів. З ними не потрібно вступати в дискусії чи щось доводити. 

"Але якщо це незадоволений клієнт, то з ним слід комунікувати. Це також урок того, як потрібно справлятися з критикою", – додає психологиня. 

  • Допоможіть сформувати фінансову ціль

Запитайте дитину: "На що ти хочеш витратити зароблені кошти?" Також проговоріть варіанти, на які їх витрачати не варто. Наприклад, на чипси, газовані напої та іншу шкідливу їжу. Адже це питання не грошей, а здоров’я. 

"Подумайте разом, що може полегшити її життя та створити комфорт. Можливо, саме і це буде фінансовою ціллю. Наприклад, новий телефон. З точки зору підприємництва, це корисний інструмент", – радить Оксана.

  • Дайте простір для декількох спроб

Батькам слід прийняти те, що рано чи пізно дитина може закинути цю справу. Це нормально, адже емоційний стан дітей змінюється дуже швидко. Особливо це бажання збільшиться, якщо не буде швидкого результату чи виникнуть перші проблеми.

"Батьки мають поділяти почуття й підтримувати: "Ти можеш прийняти будь-яке рішення, але не зараз. Адже тобою керують емоції. Я тебе підтримаю у будь-якому разі. Як вирішиш, скажи мені про свій результат", – пояснює психологиня.

Однак також спробуйте донести, що бізнес потребує дисципліни, радить Яна.

Це забіг на тривалу дистанцію, тож слід набратися терпіння і діяти. Якщо після цього дитина все одно вирішить завершити свою діяльність, підтримайте її. А наостанок запитайте: "Чим цей досвід був корисний для тебе?"

"Це важливо підкреслити, щоб у дитини не склалось враження, що бізнес – це взагалі не її, а вона – невдаха. Наголосіть, що це тільки одна зі спроб. Не завжди всім вдається одразу. Для підтвердження слів можете знайти історію відомого підприємця, який побудував успішний бізнес не з першої спроби. Рольові моделі надихають", – радить Яна.