Зміст:
  1. Вітаю, ти адекватна
  2. Лайфхаки від бувалих
  3. Відчай і зневіра
  4. Рекламні алгоритми
  5. Шукаю ідеальну жінку/заможного чоловіка

Розчарування у відомих онлайн-платформах для знайомств штовхають міленіалів на креатив у спробі стати трішки менш самотніми.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Вітаю, ти адекватна

"Їдемо цими вихідними за місто на моєму мотоциклі?" — пише мені у Tinder незнайомець. Після відмови хлопець написав: "Вітаю, ти пройшла іспит на адекватність і здоровий глузд". Оскільки це перша і єдина перевірка, яку мені колись влаштовували співрозмовники, було цікаво продовжувати діалог. В нього дійсно був байк, але після першого очного побачення стало зрозуміло, що ми на ньому разом не покатаємось.

Цій історії кілька років, але необхідність бодай якось перевірити на нормальність людину, з якою ти тільки-но познайомився, не втрачає своєї актуальності.

Анна Зубрицька, експертка у сфері знайомств і побачень, у коментарі LIGA.Life розповідає, що перше, на що треба звертати увагу, це як людина спілкується, наскільки відкрита: "Є люди, які зі старту починають поводитися дуже дивно. Я б, наприклад, не ризикувала і не йшла з таким на побачення".

Якщо ж спілкування у мережі приємне, то в якийсь момент Анна радить спровокувати дискусію і спостерігати, як поводиться співрозмовник. За її словами, саме за таких обставин у багатьох людей проявляється схильність до аб'юзу, адже їм уже не подобається, що з ними не погоджуються.

Водночас, на думку експертки, більше про людину здатне розповісти лише живе спілкування, мовляв, "за трьома повідомленнями важко зрозуміти, чи по той бік екрана не сидить маніяк". В американському просторі онлайн-знайомств шириться новий спосіб уникнути усіх цих правил, принаймні на першому етапі. 

Популярності набуває старе добре анкетування через Гугл-форми (англ. Google forms).

Ця онлайн-платформа дозволяє створювати опитування і аналізувати результати в режимі реального часу. Її активно використовують організатори різноманітних подій, щоб одержати більше інформації про своїх гостей. Це також незамінний інструмент у роботі соціологів. Нині ж Гугл-форми взяті на озброєння одинаками, що воліють змінити цей свій статус.

Лайфхаки від бувалих

У соцмережі ТікТок користувачі активно діляться своїм досвідом. Розповідають, як створити форму і які питання туди включити, а також доповідають про результати деяких заповнених анкет.

Tinder, посунься! Як форми Google стали найпопулярнішим застосунком для знайомств
Скриншот з сайту tiktok.com

Окрім очевидних питань, таких як вік, місце проживання та сфера діяльності, анкети також дозволяють поставити конкретніші запитання про кандидата на побачення: "Ти був/ла одруженим/ою?", "Чи маєш дітей?", "Чи є домашній улюбленець?", "Які твої політичні погляди?" тощо. Незадовільна відповідь лише на одне питання, яке є принциповим, допомагає відсіяти людину, не витрачаючи час та гроші на саме побачення. 

Експертка зі знайомств і побачень Анна Зубрицька вважає, що розпочинати спілкування з анкетування є надмірною диджиталізацією та автоматизацією побачень. За її словами, застосунки для знайомств уже спрощують увесь процес — не потрібно виходити із зони комфорту, підходити до когось на вулиці. "Ви ж не купуєте якусь послугу або не отримуєте якийсь сервіс. Ви ж просто йдете на побачення, щоб обмінятися певними емоціями, поспілкуватися, пізнати людину", — пояснює вона і додає, що одразу б припинила спілкування, якби їй надіслали Гугл-форму. "Там взагалі нуль шансів, абсолютно".

А втім, американські міленіали зайшли ще далі. Окрім анкетування до самої зустрічі, почали створювати форми, щоб отримати фідбек про побачення, яке вже відбулася. Наприклад, щоб людина оцінила атмосферу, наскільки легким було спілкування, що сподобалось або не сподобалось та чи варто розраховувати на нове побачення.

@bird.craft Pt 1 of my post-date survey cuz Google forms is my preferred method of communication #survey #googleforms #date #dating #postdatesurvey #greenscreen ♬ original sound – Bird 🐦 📚 🎨

Відчай і зневіра

79% молодих людей у США відчувають вигорання від застосунків для знайомств. Про це йдеться в опитуванні Forbes, яке охоплює стан здоров'я американців у 2024 році (схожого дослідження на теренах України знайти не вдалося. — Авт.).

Tinder, посунься! Як форми Google стали найпопулярнішим застосунком для знайомств
Джерело: LIGA.Life

Про втому від застосунків для знайомств як у Європі, так і в Україні розповідає й експертка Анна Зубрицька. По-перше, побудувати міцні стосунки з перспективою на майбутнє завдяки знайомству онлайн — це скоріше виняток, ніж правило. По-друге, більшість застосунків мають погану службу підтримки — і тут вже питання до самого досвіду користування застосунком. По-третє, компанії-розробники роблять усе, щоб людина довше залишалася онлайн і не знаходила те, що шукає. "Їм вигідно, щоб оплачували дорогі підписки, купували послуги за гроші, тому, звісно, вони хочуть, щоб цей юзер залишився ще на якийсь час, а не просто одразу знайшов пару, і все", — пояснює Анна.

І, четверте, не менш важливе. За словами експертки, застосунки для знайомств подарували користувачам величезний вибір і це породило нову проблему. У пошуках ідеалу люди не можуть зупинитися і без кінця перебирають.

Мені здається, в якийсь момент приходить розчарування, що ти не можеш нічого знайти, зрештою ти просто залишаєш застосунок.

Саме ті, хто розчарувався, але не залишають надію знайти собі пару, вигадали ще один спосіб використання Гугл-форм.

Як пише видання Dazed, у фейсбуці з'явився рекламний допис "33-річного хлопця, зростом 1,9 м, який хотів знайти дівчину для серйозних стосунків". 

Це оголошення переводило на сторінку Гугл-форми, де, окрім опитування, також містилася візитівка чоловіка.

Tinder, посунься! Як форми Google стали найпопулярнішим застосунком для знайомств
Скриншот з Facebook та TikTok

Тут була інформація про його зовнішність, віросповідання, політичні погляди, рейтинг улюблених подкастів та "найсюрреалістичніші" спогади з дитинства. Дівчину він просив відповісти лише на кілька запитань, зокрема, про вік. Також пропонував залишити контакти та профілі у соцмережах. Чому саме цей допис виділяється? Тому що цей сміливець з Нью-Йорка використав платну рекламу, щоб просувати свою Гугл-форму в мережі. 

Рекламні алгоритми

IT-гіганти витрачають нереальні суми на розробку найточніших і найкращих алгоритмів. Деякі методи, як-от підслуховування, не є етичними й відверто лякають. А втім, якщо Facebook та Instagram точно знають, що тобі сподобаються саме ці колготки, то чому вони не могли б запропонувати рекламу саме такого чоловіка, який припаде до душі?

Tinder, посунься! Як форми Google стали найпопулярнішим застосунком для знайомств
Джерело: LIGA.Life

Такий підхід може спрацювати як для тих, хто бачить оголошення, так і для тих, хто його подає. Наприклад, маркетинг у соцмережах охоплює і місцеперебування, і конкретну вікову категорію. Тобто ваше оголошення побачить саме бажана вами аудиторія. У теорії такий спосіб знайомитись є доволі привабливим, аби не одне "але". Який  вигляд матиме ваша стрічка у соцмережі, якщо користувачі почнуть масово шукати собі пару через рекламні пости? Також немає відповіді на питання, чи дійсно комусь вдалося знайти хлопця/дівчину своєї мрії саме завдяки такому інструменту.

Шукаю ідеальну жінку/заможного чоловіка

Гугл-форми — не єдине, до чого тяжіють відчайдухи у пошуку пари. Американець Ден Періно ще десять років тому розклеїв чорно-білі листівки "шукаю дівчину" по всьому Нью-Йорку. А нещодавно знову вийшов на вулиці, щоб роздавати флаєри з написом "Шукаю ідеальну жінку".

Tinder, посунься! Як форми Google стали найпопулярнішим застосунком для знайомств
Фото: nypost.com

"Коли люди йдуть до бару і намагаються з кимось познайомитися, за весь вечір у них є лише один-два потенційні варіанти, плюс треба купувати напої та витрачати всі ці зусилля", — каже Періно. "Коли я клею листівки, я отримую тисячі дзвінків щодня і маю змогу вибирати з безлічі".

За словами чоловіка, завдяки соціальним мережам, його листівки опинились і в інтернеті. Він отримав майже 4 мільйони відповідей з усього світу, та зрештою вони призвели лише до одного особистого побачення.

Вірусні дописи задля побачень генерують не лише чоловіки, а й жінки. 30-річна модель і творець контенту з Нью-Йорка Кароліна Гейтс від минулого року знімає ролики для ТікТока, у яких вона розклеює листівки з оголошенням "шукаю заможного чоловіка".

@karolinageits Actually it works 😂🤣 #richhusband #lookingforahusband ♬ original sound – Karolina Geits

"У світі, де так поширені онлайн-знайомства, я хотіла спробувати щось нове, що приверне увагу людей і викличе справжній зв'язок", — каже вона. "Щодо заможних чоловіків, то кілька з них відповіли мені — і це подарувало надію". Вона навіть наважилася поїхати до Гемптона, щоб розширити свій пошук. Влітку сюди приїздить увесь нью-йоркський бомонд. А тамтешня нерухомість — одна з найдорожчих у США. За словами Гейтс, зараз вона спостерігає суспільний зсув у бік нетрадиційних і персоналізованих методів пошуку кохання.

"Публічна реклама самого себе дозволяє застосовувати пряміший і привабливіший підхід, який потенційно охоплює ширшу аудиторію за межами традиційних платформ для знайомств", — стверджує вона.

Але парадокс такий — що більше людей намагаються виділитись за допомогою рекламних постів для знайомства, то менше вони одержать відповідей. Адже коли щось втрачає свою новизну, важко когось змусити натиснути кнопку "дізнатися більше".

Відповідь на дедалі сильніше розчарування в онлайн-знайомствах сьогодні полягає, можливо, не в необхідності самореклами чи розширенні аудиторії, а в тому, щоб припинити пошук нескінченних варіантів "ідеального" партнера. А поки що готуємося до шквалу дописів, де люди шукають людей, щоб бути трішки менш самотніми.