Зміст:
  1. Середня ракетка, гумовий м’ячик та скляна стіна 
  2. Головна задача гравця – виснажити суперника
  3. Сквош, як особливий вид кардіотренувань
  4. Полегшена варіація гри
  5. Удар не лише по м’ячу, а й по кишені
  6. Веселе кардіотренування

Проте, після тренування можу сказати, що на теніс це схоже лише тим, що гравці мають ракетки та м’ячик. Хоча, як виявилось, і спортивне спорядження має свої особливості.

Середня ракетка, гумовий м’ячик та скляна стіна 

Тимофій Желудков, тренер ESF level 2 та один з топ-10 гравців сквошу в Україні, простягає мені ракетку, яка не дуже схожа на тенісну, і маленький м’ячик, який нагадує невловимий снич з фільмів про Гаррі Поттера. 

"Ракетка менша за тенісну, проте більша за бадмінтонну. А м’ячик зроблений із гуми", – пояснив мені Тимофій. 

Корт також відрізняється від тенісного. Тут немає сітки. Це приміщення з чотирма стінами, одна з яких скляна. Тренер пояснив, що спочатку корти для сквошу були глухими. Суддя спостерігав за грою або через спеціальне маленьке віконце, або зверху. З розвитком сквошу та технологій, почали використовувати скляну стіну. Це дозволяє глядачам стежити за ходом гри. 

"Існують навіть повністю скляні корти. Це зручно, тому що їх можна розібрати і поставити будь-де", – пояснив Тимофій.

Тренування для мозку, серця та душі: що таке сквош?
Тренер показує ракетку та м'ячик. Фото:Ліна Криворучко

Головна задача гравця – виснажити суперника

Корт має розмітку: середня лінія та дві зони. Кожен гравець має свій квадратик – зону подачі. Середня лінія має точку центру: "Хто контролює цю точку, той і контролює гру", – пояснив тренер.

Тренування для мозку, серця та душі: що таке сквош?
Тренер показує центр та пояснює подачу. Фото: Ліна Криворучко

Усі чотири стіни залучені в гру. Вони також мають розмітки: верхня лінія ауту, лінія подачі та тін – нижній аут. Якщо м’яч вийшов за межі лінії ауту та лінії подачі – гравцеві оголошують аут, а рахунок суперника поповнюється балом. 

Проте аут – це не єдиний шанс подарувати бал супернику. Якщо гравець не відбив м’яч або він вдарився двічі об підлогу після подачі суперника, бал зараховується останньому. 

"Головна мета гравця – відбити так, щоб м’ячик у суперника двічі вдарився об підлогу. Також можна виснажити суперника таким чином, щоб він від втоми забив м’яча в аут", – розповідає Тимофій.

Розмітка корту може змінюватись відповідно до кількості гравців. Тут можна провести паралелі з тенісом. У сквоші також є одиничний та парний розряди. Проте за словами Тимофія парний розряд не користується популярністю, адже складно створити оптимальну схему переміщення гравців, щоб ніхто нікому не заважав.

Сквош, як особливий вид кардіотренувань

Тренування зі сквошу починається з розминки. Це легкий біг, під час якого гравці готують ноги, колінні та ліктьові суглоби та серце до потужного кардіонавантаження. Від себе додам, що нехтувати розминкою не варто, навантаження під час гри настільки сильне, що непідготовлений організм може зазнати травмувань.

Після розминки починається найцікавіше – гра. Хоча, це дуже гучно сказано. Хто прийшов на сквош вперше, той вчиться тримати ракетку. "Рука має бути розслабленою та легкою", – пояснює Тимофій. 

Тренування для мозку, серця та душі: що таке сквош?
Постановка ракетки. Фото: Ліна Криворучко

Як виявилось, це задача не з легких. Як можна розслабитись, коли ти вперше тримаєш в руках ракетку для сквошу? 

Наступний крок – наука замаху. Хочете відбити м’яча, навчіться гарненько замахуватись, ніби маєте намір дати м’ячу добрячого ляпаса ракеткою. 

Тренер набиває м’яч, моє завдання його відбити. Зрозуміти траєкторію руху м’яча, сфокусуватися, замахнутися, відбити! 

Тепер варто спробувати його відбити з різних позицій. У цей момент я зрозуміла, чому перед тренуванням потрібно зробити розминку. М’яч та тренер змусили мене побігати з одного кутка корту в інший. У результаті я відчула як горять м’язи стегон та рук. Також є навантаження на серце. Тепер напис про можливість спалити 1500 кілокалорій здається цілком реальним.

Полегшена варіація гри

Стегна, литки, біцепс та трицепс – усе це обов’язково нагадає вам про себе наступний день після тренувань, якщо ви не маєте регулярного фізичного навантаження. До списку залучених м’язів під час гри у сквош Тимофій також додає м’язи-стабілізатори. Вони знаходяться у спині та ногах: "Недостатньо просто прибігти у місце, де треба відбити м’яч. Потрібно прибігти, зупинитися та не впасти. Це також впливає і на якість удару".

Саме через свою інтенсивність сквош не підходить людям, які мають серцево-судинні захворювання, серйозні травми спини та колін. Однак, тренер запевняє, що не варто зовсім відмовлятися від можливості пограти в сквош. 

Перш за все варто попередити тренера про особливості вашого здоров’я. Він навчить подавати, відбивати та грати у помірному темпі. Також, люди з травмами повинні одягати спеціальні бандажі під час тренувань.

Удар не лише по м’ячу, а й по кишені

Сквош не назвати дешевим видом спорту. Так, у Києві середня вартість одного заняття з тренером – 500 гривень за одну годину. Тимофій пояснює, що така висока ціна зумовлена непопулярністю спорту: "Якщо сквош стане більш розповсюдженим видом спорту, ціна знизиться, тому що кількість кортів навіть в столиці дуже маленька, а їхня оренда дуже дорога".

На професійному рівні сквошем можна займатися з чотирьох років. Спочатку діти знайомляться з грою, вчаться тримати ракетку та грати з м’ячем. Тренери пояснюють правила в ігровій формі. 

Щодо максимального віку, то Тимофій пояснює, що все залежить від гравця: "У поважному віці важко грати у швидкому темпі, проте у сквоші можна перемогти завдяки стратегії, а не швидкості. Коли я граю з молодшими спортсменами, які швидше за мене, то я намагаюсь відбити м’яч якомога далі, щоб збавити темп гри. Це опонента збиває і уповільнює. Через це сквош називають фізичними шахами".

Тренування для мозку, серця та душі: що таке сквош?
Тимофій Желудков. Фото: Ліна Криворучко

Веселе кардіотренування

Я дійсно вперше тримала в руках ракетку, а про сквош майже нічого не знала. Після тренування відчула, що це гра, яку сміливо можна назвати екзаменом на витривалість. Для людини, яка не має регулярного фізичного навантаження, сквош стане випробуванням для м’язів та серця. 

Варто додати, що для людей, які не дуже люблять займатися з гантелями чи бігати на доріжці у спортивному залі, сквош стане веселою розвагою, яка допоможе схуднути, підтягнути м’язи та покращити самопочуття.

Тренування для мозку, серця та душі: що таке сквош?
Журналістка Альона Низовець. Фото: Ліна Криворучко

Щодо мене, то тренування зі сквошу стало нагадуванням про те, що спорт має стати незамінною частиною життя. Таким чином я відкрила ще один вид кардіотренувань, який може не тільки покращити фізичну форму, але й дарувати позитивні емоції.