Аналіз крові, який допоможе діагностувати депресію на 80% точніше
Фото: unsplash.com

Біологи розробили новий спосіб діагностувати депресивний розлад за аналізом крові з чутливістю близько 80 відсотків. В його основі лежить визначення концентрації білка BDNF – нейротрофічного фактора мозку, який допомагає нейронам правильно функціонувати та розвиватися.

Як виявилося, його рівень корелює з депресивним і біполярним розладами у пацієнтів, а також з їх тяжкістю та прийманням антидепресантів. діагностична кількість фактора в сироватці крові виявилося менше норми майже у два рази. Дослідження опубліковане в журналі Journal of Psychiatric Reasearch.

Найчастіше це захворювання діагностує фахівець-психіатр, використовуючи спеціальні питання про зміни в настрої, втрати інтересу до повсякденних занять, якість сну та апетиті.

Щоб допомогти таким пацієнтам, вчені розробляють нові методи діагностики афективних розладів. Одних з них – на основі аналізу крові. Попередні дослідження за допомогою імуноферментного аналізу показали, що в крові пацієнтів з депресією знижений рівень нейротрофічних фактора мозку BDNF, який сприяє виживанню, диференціювання й утворення нових зв'язків нейронів.

Зниження кількості цього білка властиво для багатьох психічних захворювань, що можна використовувати для діагностики. Але у такого підходу є істотний мінус – класичний імуноферментний аналіз не дозволяє певно відрізнити зрілий BDNF від його прекурсору proBDNF. Ці білки виконують різні функції, тому важливо відрізняти їх один від одного, щоб визначити діагностичну кількість.

Нейротрофічний фактор мозку (BDNF) належить до сімейства нейротрофінів. Ці білки відіграють особливу роль у синаптичній пластичності мозку. Це дозволяє мозку реагувати на змінені умови зі структурними та функціональними модифікаціями, що призводить до оптимізації нервового взаємозв’язку. Синаптична пластичність особливо важлива для регулювання пам’яті, процесів навчання та апетиту. У разі депресії, нейродегенеративних захворювань, а також гострого та хронічного стресу можна визначити знижений рівень BDNF. Через збільшення експресії bdnf, затримується перебіг хвороби або поліпшується клінічна картина. Збільшення рівня BDNF можна досягти за допомогою медикаментозної терапії або занять спортом та збільшенням споживання омега-3 жирних кислот та цинку.

Дослідники з психіатричної лікарні Юньнань під керівництвом Лін Ліня протестували новий спосіб визначення концентрації BDNF в крові. Аналіз крові був взятий у 90 пацієнтів з депресією, 15 з біполярним розладом, а також у 14 осіб які робили спробу самогубства за останні 10 років.

Дослідники виділили сироватку та лімфоцити, після чого зразки нанесли на плашки з антитілами до BDNF, які пов'язують фактор, як при звичайному імуноферментному аналізі. Однак вчені використовували більш точні антитіла.

Різниця в змісті BDNF в сироватці крові пацієнтів з депресією і без неї підтвердилася – у першої групи білка дійсно було менше. При цьому відмінності були й всередині групи пацієнтів з депресією: BDNF було менше у людей з важкою депресією в порівнянні з помірною, а також у тих, хто не приймав антидепресанти в порівнянні з тими, хто їх приймав. Рівень білка був нижче й у тих, хто робив спробу самогубства, а ось різниці між депресією та біполярним розладом не виявилося.

Крім того, біологи змогли визначити рівень BDNF, який дозволив би з ймовірністю 82,8% передбачити депресію. При цьому в контрольній групі здорових пацієнтів середній рівень білка був майже у два рази більше. Це значення згодом може бути використано для клінічної діагностики, вважають автори.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин