Чемпіон світу з шахів Карлсен може відмовитися від наступного захисту титулу

Норвезький гросмейстер Магнус Карлсен, який учетверте захистив титул чемпіона світу з шахів, може відмовитися від боротьби за звання наступного разу. Про це він заявив в інтерв’ю виданню VG, пише Суспільне.Спорт.

Карлсен каже, що може погодитися на гру у разі, якщо його наступним суперником виступить 18-річний ірансько-французький гросмейстер Аліреза Фіруджа.

Як пояснив чинний чемпіон світу, захист титулу "вже не значить для нього так багато, як раніше".

"Ті, хто очікує, що я зіграю в матчі на першості світу наступного разу, – дуже велика ймовірність, що вони будуть розчаровані. Протягом більшої частини року мені було ясно, що цей матч (з Яном Непомнящим. – Ред.) має стати останнім. Це вже значить для мене не так багато, як раніше. Не відчував, що позитивні моменти переважують негативні", – наголосив Карлсен.

Що стосується гри з Фіруджі – "це може стати тим, що мотивуватиме як слід". 

"Якщо ж турнір претендентів виграє хтось інший, я навряд чи зіграю у матчі на першості світу", – сказав норвезький шахіст.

Свій титул Карлсен виграв у 2013 році обігравши індійського гросмейстера Вішванатана Ананда. А в 2014, 2016, 2018 і 2021-му роках захистив своє звання.

Хто такий Аліреза Фіруджа

18-річний гросмейстер іранського походження, який представляє Францію на міжнародній арені. У 12 років Фіруджа виграв чемпіонат Ірану, а у 14 став гросмейстером.

Срібний призер чемпіонату світу в рапіді (2019), володар індивідуального "золота" командного чемпіонату Європи (2021) у складі збірної Франції.

Чемпіон світу з шахів Карлсен може відмовитися від наступного захисту титулу
Аліреза Фіруджа. Фото: EPA

Переможець Grand Swiss Tournament, що відбувся у листопаді 2021-го. Завдяки цій перемозі француз відібрався на Турнір кандидатів – змагання, де визначається претендент на титул чемпіона світу. Він став четвертим наймолодшим гравцем в історії, якому вдалось подібне.

Завдяки "золоту" чемпіонату Європи та перемозі у Швейцарії Фіруджа отримав світовий рейтинг понад 2800 балів і став наймолодшим гравцем в історії з подібним показником (18 років і 5 місяців). Таким чином француз побив рекорд Карлсена, який досягнув такої результативності у віці 18 років і 336 днів.

Чи були в шаховому світі випадки відмови від гри на чемпіона світу

У 1975 році американський гросмейстер Боббі Фішер, який у 1972-му став 11 чемпіоном світу, мав захистити свій титул, зігравши з радянським шахістом Анатолієм Карповим.

Фішер виставив шаховій організації ФІДЕ низку вимог щодо гри з Карповим, утім, вони не змогли погодити всі умови, через що американський гросмейстер відмовився грати.

Це дозволило Карпову стати чемпіоном світу з шахів так і не зігравши з чинним тоді чемпіоном жодної партії. Пізніше Карпов намагався організувати інший матч з Фішером, але всі переговори закінчувалися невдачами.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин