Чемпіона світу з шахів визначено достроково. Карлсен учетверте захистив свій титул

Норвежець Магнус Карлсен достроково виборов титул чемпіона світу з шахів. Так Карлсен учетверте довів, що він – найсильніший шахіст.

На 11-ій партії проти російського гросмейстера Яна Непомнящого Карлсен перемогою вивів рахунок 7,5:3,5. 

Попередні три партії, які мали би відбутися між суперниками, не дозволять Непомнящому урівняти рахунок навіть у випадку трьох перемог проти Карлсена.

Внічию претенденти на титул чемпіона зіграли перші п'ять, а також сьому та десяту партії. 

Шоста партія стала першою результативною – в ній переміг норвежець.

Партія увійшла в історію, як найдовша в боротьбі за титул чемпіона – за 7 год. і 45 хв суперники зробили 136 ходів. Попередній рекорд – 124 ходи – встановили у 1978 році Анатолій Карпов та Віктор Корчной.

Також Карлсен обіграв Непомнящого у восьмій, дев'ятій та одинадцятій партіях.

Чемпіонат світу з шахів розпочався 24 листопада. Першу партію Карлсен і Непомнящий зіграли 26 листопада. Білими розпочав Непомнящий.

Непомнящий був визначений основним претендентом і конкурентом Карлсена достроково – 26 квітня в турнірі претендентів в Єкатеринбурзі.

Він лідирував з 8,5 очка, його найближчий переслідувач голландець Аніш Гірі втратив шанс на перемогу, програвши чорними Олександру Грищуку.

30-річний Магнус Карлсен звання найкращого гравця у світі виборов у 2013 році, і з того часу утримує титул. Двічі він переміг Вішванатана Ананда (2013 та 2014 роки), по разу – Сергія Карякіна (2016 рік) та Фабіано Каруану (2018 рік).

У січні 2020 року Карлсен побив рекорд за кількістю партій без поразок.

За темою: Хто привів збірну України з шахів до першого місця на чемпіонаті Європи