Чотири українки в книзі "Світова історія жінок-фотографів". Що про них відомо

У французькій книзі "Світова історія жінок-фотографів" (Une histoire mondiale des femmes photographes) надрукували роботи чотирьох українок. Софії Яблонської-Уден, Параски Плитки-Горицвіт, Ірини Пап і Рити Островської.

Про це пише Support Your Art.

У збірнику французького видавництва Editions Textuel 450 знімків, зроблених 300 фотографками з усього світу. 

Альбом охоплює період від зародження фотографії у ХIX столітті до сучасності.Про кожну з героїнь там є дослідницька стаття.

Чотири українки в книзі "Світова історія жінок-фотографів". Що про них відомо
Світова історія жінок-фотографів. Джерело – Editions Textuel

Читайте також: Louis Vuitton випустить альбом Ukraine з роботами дуету українських фотографів

Софія Яблонська-Уден народилася на Львівщині, в 1927 році емігрувала до Франції, де вчилася документальній зйомці. Яблонська-Уден випустила кілька збірок оповідань, які проілюструвала кадрами з подорожей США, Канадою, Австралією, Китаєм, Балі та іншими місцями, пише Bird in Flight.

Параска Плитка-Горицвіт почала працювати в 70-х роках. Вона зробила близько 4 тисяч кадрів, на яких відобразила побут гуцульських сіл. Більшість фото Плитки-Горицвіт вважаються втраченими. Восени 2019-го в центрі "Мистецький Арсенал" представили персональну виставку-ретроспективу фотографки.

Ірина Пап прославилася як фотокореспондентка газети "Известия". В її об’єктив потрапили Микита Хрущов і Фідель Кастро, вона знімала будівництво київського метро і ЧАЕС та інші знакові події.

Рита Островська – сучасна українська фотографка. З початку двохтисячних живе і працює в німецькому місті Кассель. У її портфоліо – більше десяти фотопроєктів про життя українських євреїв і сучасні міста.

Тексти про українок для "Світової історії жінок-фотографів" підготували письменниця Оксана Забужко, засновниця Odesa Photo Days Festival Катерина Радченко, арт-критикиня та кураторка Катерина Філюк, а також журналістка і голова українсько-французької культурної асоціації Amuse A Muse Наталія Гузенко-Будьє.