Це частина Туманності Вуаль, знята Hubble. І у неї буремне минуле

Обсерваторія Hubble почала тиждень новим фото із далеких космічних просторів. Цього тижня – Туманність Вуаль.

Про це йдеться на сайті обсерваторії.

Ця туманність – популярний об'єкт для знімків телескопа, зазначається в дописі. Об’єкт фотографував Hubble і раніше, але тепер застосував нові методи обробки, що дозволило виявити найдрібніші деталі тонких ниток туманності і ниток іонізованого газу. "Щоб створити це барвисте зображення, були використані спостереження, зроблені приладом Hubble Wide Field Camera 3 через 5 різних фільтрів", – пояснили в обсерваторії.

Синій колір на фото – викиди двічі іонізованого кисню, червоні ділянки – іонізованого водню і іонізованого азоту.

Це частина Туманності Вуаль, знята Hubble. І у неї буремне минуле
Туманність Вуаль. Фото: Hubble

Туманність Вуаль знаходиться приблизно в 2 100 світлових роках від Землі в сузір'ї Лебедя, що робить її відносно близьким сусідом з астрономічної точки зору. 

На цьому знімку відображена тільки невелика частина туманності. Туманність Вуаль – це видима частина прилеглої Петлі Лебедя, залишку наднової, що утворився приблизно 10 000 років тому в результаті загибелі масивної зірки. 

Зірка-прародичка туманності Вуаль, яка була в 20 разів більша за Сонце, жила швидко і померла молодою, закінчивши своє життя катастрофічним викидом енергії, пояснили в обсерваторії. 

"Незважаючи на це зоряне насильство, ударні хвилі і уламки наднової створили тонкий візерунок іонізованого газу в туманності Вуаль, створюючи дивовижну астрономічну красу", – додали в дописі.

Читайте також: