Брудне повітря в домі впливає на смертність немовлят. Дослідження
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Такі дані оприлюднені в звіті State of Global Air 2020, пише The Guardian.

Причому, негативний вплив забруднене повітря несе також для немовлят в утробі матері. Це може викликати передчасні пологи або низьку вагу при народженні. 

"За нашими оцінками, в 2019 році 476 000 немовлят померли в перший місяць життя від наслідків для здоров'я, пов'язаних із забрудненням повітря", – йдеться у звіті.

І зазначається, що майже дві третини з цих задокументованих смертей немовлят були пов'язані з забрудненням повітря всередині приміщень, особливо через тверде паливо, таке як деревне вугілля, деревина, на якому готують їжу.

Зазначається, що медичні експерти роками попереджали про вплив брудного повітря на літніх людей і людей з обмеженими можливостями здоров'я. Утім тільки зараз усвідомлюють про вплив на немовлят в утробі матері.

Читайте також: Скільки мікропластику потрапляє в організм немовляти з пляшечки для їжі. Дослідження

Кетрін Уокер, головний науковий співробітник Інституту впливу на здоров'я, яка опублікувала звіт, сказала: "Ми не зовсім розуміємо, які механізми на даному етапі, але щось відбувається, що призводить до уповільнення росту дитини і, в кінцевому підсумку, ваги при народженні. Існує епідеміологічний зв'язок, показаний в кількох країнах в декількох дослідженнях".

Немовлята, народжені з низькою вагою, більш сприйнятливі до дитячих інфекцій і пневмонії. 

Також дослідники зазначають, що легені у недоношених дітей теж можуть бути не повністю розвинені. 

"Вони народжуються в середовищі з високим рівнем забруднення і більш сприйнятливі, ніж діти, які народилися в термін", – сказав Ден Гринбаум, президент Інституту впливу на здоров'я США. 

Беате Рітц, професорка епідеміології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, каже, що забруднення повітря всередині приміщень в містах Індії, Південно-Східної Азії і Африки можна порівняти з забрудненням вікторіанського Лондона.

"Це не те забруднення повітря, яке ми спостерігаємо в сучасних містах, а те, яке ми мали 150 років тому в Лондоні та інших містах, де відбувалися вугільні пожежі всередині приміщень. Забруднення повітря всередині приміщень не було пріоритетом для політиків, але має бути", – сказала Рітц. 

За її словами, це забруднення також завдає шкоди мозку і іншим органам, тому просто вижити недостатньо – людям потрібно зменшити забруднення повітря через вплив на всі ці органи.

Видання зазначає, що ця проблема, ймовірно, непомітно існувала впродовж століть, так як люди готували їжу на вогнищі. А головне ураження було для жінок і дітей, бо вони більше часу проводили в будинку.

Деякі з цих ефектів, ймовірно, існували непомітно протягом століть, оскільки люди вже давно готують їжу на вогнищах в закритих приміщеннях, що викликає вдихання твердих частинок, особливо жінками і дітьми, які проводять більше часу в будинку. 

Насьогодні проблема ускладнюється через збільшення щільності населення, кажуть дослідники. А також забрудненням атмосферного повітря транспортними засобами та промисловими підприємствами. 

Звіт зосереджений на даних за 2019 рік, тому не включає в себе наслідки політики ізоляції в усьому світі в 2020 році. Автори заявляють, що пандемія Covid-19 вплинула б на якість повітря і смертність від забруднення повітря, але чи були ці ефекти поки неясно.