Координатор "Дисергейт" Світлана Благодєтєлєва-Вовк заявила про переслідування і погрози

Керівниця ГО "Точка росту, освіти і науки" та координаторка антиплагіатної ініціативи "Дисергейт" Світлана Благодєтєлєва-Вовк заявила, що її переслідують.

Про це вона заявила на пресконференції у середу, 7 жовтня, пише "Інтерфакс-Україна".

Благодєтєлєва-Вовк каже, що проситиме надати їй державну охорону.

За її словами, переслідування почалося з середини червня 2020 року після того, як вона звернулася до Міністерства освіти і науки щодо виявленого плагіату в роботах на той момент ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета (т. в. о. Міністра освіти і науки – ІФ).

Спочатку, каже, проти неї розпочали кіберпереслідування у Facebook.

"11 разів я була у "банах", тобто мене блокують постійно за неіснуючі порушення", – зазначила активістка.

Благодєтєлєва-Вовк розповіла, що через місяць на її електронну адресу та в Telegram-канал стали надходити погрози зґвалтуванням від невідомої особи. 

Читайте також: Врятувати міністра Шкарлета – як експідопічні в.о. міністра доводили, що він не плагіатор

"Після того, як я заблокувала Telegram-канал... надходили повідомлення з різних акаунтів із погрозами зґвалтування, надсилали фото мого будинку та під'їзду. Він... стежить за мною, фотографує. Залишає у дверях записки непристойного характеру", – розповіла вона.

Також, за її словами, нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація, що вона нібито мала судимість.

"Я подаватиму позовну заяву про захист честі, гідності та ділової репутації на всіх, хто брав участь у поширенні брехні", – заявила вона.

При цьому активістка наголошує, що не може стверджувати, чи пов'язана її громадська діяльність із фактами переслідування, а довести це або спростувати зможуть лише представники правоохоронних органів.

Як повідомила адвокат Лідія Дмитрусь, заяву до національної поліції Благодєтєлєва-Вовк написала 2 вересня, і лише 13 вересня її було внесено до державного реєстру досудових розслідувань. 

"Станом на сьогодні триває досудове розслідування за 182 ст., ч. 1 – недоторканність приватного життя. Хоча Світлана вимагала кваліфікацію за 153 ст. – сексуальне насильство. Я гадаю, що в досудовому розслідуванні ми все-таки проситимемо перекваліфікувати (статтю – ред.), тому що вона передбачає більшу відповідальність", – сказала вона.

За словами керівника проектів Центру прав людини ZMINA Людмили Янкіної, ст. 182 КК передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до трьох років.