Мародери розгулялись, продуктів майже немає – як зараз в Херсоні, де борються за місто
Херсон. Фото Ксюша Машкова, 2 березня 2022 року

LIGA.Life поспілкувалася з депутатом Херсонської міської ради з команди міського голови, Іллею Карамаліковим, та журналістом Сергієм Нікітенком.

За словами Карамалікова, на місто уже насувається гуманітарна катастрофа. Тому потрібен цивільним "зелений коридор" для евакуації.

"Ситуація дуже складна, у місті дуже мало продуктів і ліків. Міська влада вимагає допомогти щодо зеленого коридору, щоб хоча б ліки і харчі завезти, – каже місцевий журналіст Сергій Нікітенко. – Частина міста, де були обстріли, без світла та води. Поки ремонтні роботи не йдуть. Були спроби мародерити з боку херсонців, місцеві ці спроби присікали".

"Зелений коридор – прохання адміністрації міста. Поки ще не почалася гуманітарна катастрофа. Поки що у місті працює світло, є вода, працівники комунальних служби ще працюють, бо їх атака застала на робочих місцях і вони там лишилися і живуть. Бо ж неможливо додому доїхати", – розповідає Карамаліков.

За його словами, зараз тривають перемовини міського голови з окупаційними військами.

"Продовжуються бої, продовжується супротив у місті і навколо міста", - на ранковому брифінгу повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

А тут на відео видно, як місцеві розмахують українськими прапорами прямо під носом у російських окупантів.

Сергій Нікітенко повідомляє, що окупаційні війська є у всьому місті: "Стоять біля будівлі облради, не заходять всередину. Поки там український прапор".

До вчорашнього ранку, 1 березня, Херсон був під українським контролем, охороняли порядок сили народних дружин, "десь 1000 людей". 

"З 7 ранку почали заходити російські війська в місто, тероборона намагалася битися, але їх за 15 хв розбили на в’їзді в місто. Дуже багато трупів", – розповів Карамаліков. Нікітенко додає, що стримували ворогів як могли.  

Зараз, каже місцевий депутат, у місті люди поділилися на три групи:

1) Одні збирають останки загиблих, бо окупаційні війська не дозволяють переміщатися містом на машині, "розстрілюють, і швидкі, і ДСНС". Загиблих намагаються ідентифікувати. "Мені телефонують зі всього міста, де мій чоловік", – розповідає Карамаліков.

2) Друга група сидить вдома, виходячи за продуктами, яких майже немає. Голодувати, каже, місцеві ще не почали: "Сподіваюсь, до цього ще далеко. Голодували можуть в окремих сім’ях, які малозабезпечені, які не мали запасів на момент вторгнення. Поки волонетри ці проблеми вирішують, бо є багато пунктів збору, я маю бізнес у продуктовому напрямку, роздаємо, що лишилось на складах". 

3) Третя група починає грабувати магазини, розповідає місцевий депутат. Додає, що російські війська їх не зупиняють. Навпаки – показали приклад, бо окупанти стали першими мародерами. Зараз мародерства у місті локальні, поки не масові, додає Карамаліков.

Здебільшого, місцеві зараз сидять вдома, однак багато хто ще пересиджує по підвалах, каже депутат. Телефонують, куди можуть, усім публічним людям міста за допомогою: чи десь прорву газову прорвало, чи обірвали дроти.

"Комунальні служби не можуть на це реагувати (через заборону окупантів пересуватися на авто – Ред.), на мародерство теж, охоронні служби не працюють, у них повіджимали машини", – додає місцевий депутат.

Мародери розгулялись, продуктів майже немає – як зараз в Херсоні, де борються за місто
Херсон. Фото Ксюша Машкова, 2 березня 2022 року
  • 1 березня у Херсоні російські окупанти розстріляли цивільних громадян, які без зброї намагалися зупинити бронеколону військ РФ. У людей на "озброєнні" були лише коктейлі Молотова.
  • Окупанти обстрілювали житлові будинки, у селі Чорноморське вбили двох місцевих та тяжко поранили ще трьох. У Херсоні військові РФ захоплюють місцевих жителів у полон.