Медведчук добився заборони книги про Стуса. Видавництво подасть апеляцію – заява
Віктор Медведчук. Фото vybor.ua

"Ми були готові до такого рішення, адже було б наївно сподіватись, що в боротьбі з таким суперником, ми переможемо одразу. Ми прийняли непросте фінансове, але цілком зрозуміле для нас з точки зору моралі рішення йти в Апеляційний суд", – йдеться в заяві видавництва, яку отримала LIGA.Life.

Видавництво заявляє, що рішення суду – прямий і очевидний доказ того, що справа, за яку боровся Стус, незавершена. 

Апеляцію видавництво подасть, як тільки отримає повний текст рішення суду.

За рішенням судді Дарницького райсуду Заставенко Марини, з книги "Справа Василя Стуса" мають видалити фрази:
"... чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук"
"...Медведчук на суді визнав, що всі "злочини", нібито вчинені його підзахисним, "заслуговують на покарання"
"... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?..."
"...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) — призначений державою адвокат Медведчук"
"...шістка комуністичної системи Медведчук…".
"Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?".
Натомість фразу "син поліцая" в книзі суд дозволив залишити.

Рішення прокоментував також адвокат Вахтанга Кіпіані В'ячеслав Якубенко.

"Вперше за мої 15 років адвокатської практики в дифамаційних справах суд захистив позивача більше, ніж той просив", – написав він. Мова про те, що суд заборонив згадувати ім’я Медведчука як персонажа книги – без його згоди.

Адвокат зазначив, що в рішенні суду не все так погано.

"Вона (суддя Заставенко Марина – ред.) віддала пас далі. Вийшовши за межі позовних вимог, суддя гарантувала цим самим скасування її рішення судом апеляційної інстанції", – написав Якубенко.

Нагадаємо, минулого літа видавництво Vivat опублікувало книгу про суд над поетом-політв’язнем Василем Стусом, зроблену відомим журналістом і істориком Вахтангом Кіпіані. Вона на 90% складається з архівних документів, які стали доступні з відкриттям архівів КДБ.

У справі фігурує й Віктор Медведчук. Тоді нинішній кум Володимира Путіна та керівник партії "Опозиційна платформа – За життя" був молодим адвокатом. Саме його радянська держава вибрала, щоб представляти інтереси Стуса в суді.

Коли вийшла книга, Віктор Медведчук захотів її заборонити. По це повідомив наприкінці серпня 2019 року упорядник збірки Вахтанг Кіпіані: "Кум і пособник Путіна Віктор Медведчук подав на мене в суд щодо захисту своєї "честі", "гідності" та "ділової репутації" та "спростування недостовірної інформації" [лапки мої]".

Що вирішив суд, чому проти книги виступав Віктор Медведчук, читайте у статті Медведчук добился запрета книги о суде над Стусом. Теперь точно стоит прочесть пересказ