Справжній інтриган. В Австралії через голуба Джо виникла суперечка національного масштабу

В Австралії розгорнулася ціла інтрига через незрозумілу появу голуба. Точніше краї, звідки від прилетів, через що влада заявила про ризик біобезпеці країни.

Про це пише AP.

Голуба, якому вже дали ім’я Джо на честь новообраного президента США Джозефа Байдена, знайшли на задньому дворі мешканця Мельбурна 26 грудня.

Через розпізнавальну пов’язку на лапі птаха висунули версію, що він прибув зі США, а саме з гонок у штаті Орегон за 13 000 км від місця знахідки.

На цій підставі австралійська влада заявила, що цей птах небезпечний поширювач хвороб, і що його планують стратити. Виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Австралії Майкл МакКормак заявив, що не буде помилування, якщо голуб виявиться зі Сполучених Штатів. "Якщо Джо вчинив так, що не відповідає нашим суворим заходам біобезпеки, тоді Джо не поталанить і він або полетить додому, або зіткнеться з наслідками", – заявив Маккормак.

Читайте також:

Утім, Деон Робертс, менеджер з розвитку спорту Американського союзу гоночних голубів з Оклахоми, заявив в п'ятницю, 15 січня, що пов’язка на лапі Джо – підробка. І його не можна відстежити за номером. Тому, за словами Робертса, немає підстав убивати цього голуба.

Департамент сільського господарства Австралії, який відповідає за біобезпеку, згодом підтвердив, що пов’язка на нозі голуба – підроблена копія. А Джо, швидше за все, таки австралієць і не є небезпечним.

Тому у відомстві заявили, що не будуть вживати ніяких подальших дій.

Мартін Фоулі, міністр охорони здоров'я штату Вікторія, де живе Джо, закликав федеральний уряд проявити співчуття і пощадити птицю, навіть якщо вона являє собою небезпеку захворювання. 

Енді Меддік, вікторіанський депутат від Партії правосуддя у справах неповнолітніх, закликав до "голубиного помилування Джо".

Житель Мельбурна Кевін Челлі-Берд, який знайшов виснаженого птаха себе на задньому дворі, зрадів, що Джо не загине. 

"Я думав, що це просто приємна історія, а ви, хлопці, хотіли прибрати цього голуба", – коментує Челлі-Берд загрозу евтаназії. 

Тим часом, за словами власника Crooked River Challenge Лукаса Крамера, птах зі справжньою пов'язкою на нозі дійсно зник 29 жовтня у час гонки на 560 кілометрів в Орегоні. 

За його словами, у цього птаха не було гоночних рекордів, які зробили б її досить цінною, щоб вкрасти її особистість. 

Він припустив, що голуб міг перетнути Тихий океан на кораблі з Орегона в Австралію. "Насправді це могло статися, але це не той голуб. Це навіть не гоночний голуб", – сказав Крамер. 

Наразі Джо кожен день проводить на задньому дворі, іноді з місцевим голубом на альтанці. 

Ларс Скотт, опікун в Pigeon Rescue Melbourne, організації із захисту птахів, сказав, що голуби з американськими пов’язками на лапах – не рідкість в місті. За словами Скотта, кілька заводчиків з Мельбурна купили їх в інтернеті і використовували для власного обліку. 

Довідково: Карантинні заходи в Австралії дуже суворі. У 2015 році уряд пригрозив приспати двох йоркширських тер'єрів – Пістол і Бу – після того, як вони були таємно завезені в країну голівудською зіркою Джонні Деппом і його колишньою дружиною Ембер Херд. Тоді їм дали 50 годин, щоб покинути Австралію. Собаки неушкодженими дісталися до чартерного літака.