"Навіщо вбивати православних, якщо є мусульмани" – на Антона Стенюка подали в поліцію. Оновлено
Фото: скриншот з виступу Антона Стенюка

Стендап-комік Антон Стенюк під час свого сольного концерту "Чуттєвий" пожартував про російсько-українську війну. Це був його "перший українськомовний сольний стендап-концерт", записаний ще в березні 2024 року, на каналі "Підпільного стендапу" його опублікували 26 травня.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

"Ця війна (російсько-українська. — Ред.) — це просто нонсенс. Я не знаю, як так сталося, що одні православні вбивають інших православних, коли у світі ще так багато мусульман. Я не кажу, що треба вбивати мусульман, я адекватна людина, я розумію, що це зараз не на часі. А тим паче цим уже займаються юдеї", — "пожартував" Стенюк.

У виданні "Кримські новини" вважають, що жарт стендап-коміка містить виправдовування та заклик до вбивства мусульман, а також відтворює російський наратив про війну між братніми народами. Про це розповів Детектор медіа директор видання Імран Усеїнов.

У зв’язку з цим видання "Кримські новини" подало журналістське звернення до поліції щодо порушення кримінального кодексу за ст. 161 – рівноправності за релігійною ознакою та розпалювання релігійної ворожнечі стендап-коміком Антоном Стенюком.

Також директор "Кримських новин" звернув увагу, що на момент подання журналістського звернення у поліцію відео виступу, яке було опубліковане і в Instagram Антона Стенюка, видалене.

Фрагмент з виступу стендап-коміка про мусульман також вирізали з відеозапису "Підпільного стендапу". На його місці помітна склейка.

"Жарт" Стенюка також прокоментував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він назвав слова коміка "відкритим випадом проти людей за релігійною ознакою". 

Оновлено: Антон Стенюк у своєму Instagram перепросив за жарт про мусульман. Також комік зазначив, що вже видалив відео з соцмереж.

"Я щиро прошу вибачення перед усіма, кого могли образити мої слова під час мого сольного виступу, який було опубліковано на YouTube. Один із моїх жартів був недоречним і неприпустимим. І я глибоко шкодую, що міг образити багатьох людей, зокрема представників мусульманської спільноти. Я не мав на меті когось принизити або образити за релігійною ознакою", – заявив комік.

"Я усвідомлюю відповідальність за свої слова й обіцяю надалі бути більш чутливим у своїй роботі", – додав Стенюк.

На інцидент також відреагував уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець. Він повідомив, що звернувся до Національної поліції України з проханням надати правову кваліфікацію виступу коміка.