Панно "Місто на семи горбах" стане музейним експонатом – мистецтвознавиця

Керамічне панно про княжу добу "Місто на семи горбах" після демонтажу з фоє київського готелю "Турист" перевезли на склад готелю. Його стан неушкоджений.

Про це розповіла мистецтвознавиця Євгенія Моляр у Фейсбуці.

За її словами, вони навідалися поглянути на демонтований твір разом із авторкою панно Галиною Севрук.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для український родин

Моляр розповіла, що панно музеєфікують та перенесуть до майбутнього музею керамічної лабораторії Ніни Федорової, який планується відкрити на території заповідника "Софія Київська", де до сьогодні збереглося приміщення лабораторії, в якому 30 років працювала Галина Севрук. 

Також мистецтвознавиця розповіла, що серед найбільш популярних творів лабораторії, окрім панно "Місто на семи горбах", оздоблення станції метро "Хрещатик" авторства Оксани Грудзинської та Ганни Шарай. А також комплексне оформлення київського Будинку кіно, в якому брали участь усі митці лабораторії, пише Хмарочос.

Згодом композиція "Міста" виставлятиметься в цій експозиції разом з іншими творами авторів та авторок.

  • 8 жовтня 2020 року в Києві в готелі "Турист" демонтували давнє керамічне панно "Місто на семи горбах", на якому зображена княжа доба столиці.
  • 9 жовтня директор готелю Віталій Драган заявив, що керівництво готелю шукає "спадкоємця даного шедевру".
  • За спогадами авторки Галини Севрук, якій зараз 91 рік, панно почали створювати 1980 року, а монтувати у фойє готелю "Турист" – вже 1986-го. Монтаж був дуже складним, деталі переставляли по кілька разів. Це була остання монументальна робота художниці.