"Політична історія". Кандидатка в машиністки метро розповіла про сексизм на співбесіді
Фото: КП ''Київський метрополитен''

3 липня користувачка соцмережі X Ніно Назарова опублікувала історію про сексизм під час співбесіди з кандидатками на посаду машиністки КП "Київський метрополітен". Жінка, яку, за її словами, також запросили на зустріч, розповіла про дискримінаційні висловлювання безпосереднього керівника машиністів метро. 

"Я буду з вами чесним, вся ця історія з набором жінок — політична і не має нічого спільного з реальністю. Я жінок брати не хочу. Он взяли жінку в іншому депо вчитися, вона в кабіну залізти не може. Ви маєте розуміти, що якщо прийдуть чоловіки, я віддам перевагу їм, не ображайтеся", — пригадала Ніно Назарова слова працівника метрополітену. 

Також, за інформацією жінки, на співбесіду 3 липня із 20 запрошених дівчат прийшли лише три, тому що під час телефонної розмови їх відмовляли від цієї посади і висміювали бажання приєднатися до колективу. Під час особистої зустрічі, поділилася користувачка, у кандидаток питали про наявність дітей та чоловіка. 

"Мають зателефонувати з відділу кадрів, сказати відповідь. Та начальник чітко сказав, що віддасть перевагу чоловікам, якщо вони прийдуть", — додала вона. 

Жінка додає, що пішла б на навчання і працювати, але майже впевнена, що цього не буде поки з цим керівником. Також Ніно жахнув стан потягів і тунелів.

"Чи впевнена я, що мені б все вдалося вивчити, здати екзамени і отримати роботу? Ні. Але і не всі чоловіки це роблять. З 30 тільки 8 доходять до кінця, зі слів начальника. Але і я не маю змоги дізнатися, чи мені то до снаги", — підсумувала Назарова. 

Метрополітен прокоментував для LIGA.Life ситуацію, про яку розповіла Ніно Назарова. За словами керівниці пресслужби столичної підземки Оксани Никифорук, в депо “Оболонь”, про яке йшлося у дописі користувачки, дійсно проходили співбесіди з потенційними машиністами та машиністками — такі зустрічі організовують в усіх депо метрополітену, аби сформувати навчальні групи. 

“На жаль, ми не можемо об’єктивно дізнатися, як насправді відбувалася комунікація того дня. Але вже вживаємо заходів, аби подібних випадків у майбутньому не було. У нас була нарада з керівниками депо та інструкторами, які проводять співбесіди та навчання, щодо правил комунікації. Вона має бути насамперед професійною, без недоречних жартів”, — розповіли у пресслужбі метрополітену і додали: "Для нас важлива якісна і правильна комунікація, і ми над цим вже працюємо. Сподіваємося, що більше таких ситуацій не виникне". 

Оксана Никифорук додала, що в КП “Київський метрополітен” надійшло 450 заяв від охочих навчатися і працювати машиністами та машиністками у столичній підземці. Із них половина — від жінок. Фінальний етап відбору передбачає проходження медичної комісії, аби перевірити стан здоров’я кандидатів. До нього, за словами спікерки метрополітену, вже дійшли 8 жінок та 11 чоловіків. Зокрема, 2 кандидатки з депо “Оболонь”. Наразі ще триває обробка анкет, тож ці цифри не остаточні.

“Також хочу зауважити, що у нас уже навчається одна машиністка. Після успішної здачі іспитів вона отримає посвідчення та розпочне роботу на червоній лінії метро”, — зауважила керівниця пресслужби КП “Київський метрополітен”.

Нагадаємо, що у червні 2024 року КП "Київський метрополітен" оголосив приймання заяв на безплатні курси машиністів та машиністок електропоїзда. Навчання має розпочатися 2 вересня і триватиме 26-28 тижнів. Серед вимог до кандидатів: 

  • вік від 18 років;

  • відмінне здоров’я, яке перевірять лікарі;

  • професійно-технічна, неповна вища або вища освіта. 

Вимог до статі або сімейного статусу серед вказаних до претендентів на вакансію немає.