Прем'єр-міністра закликали створити мовну поліцію та звільнити мовного омбудсмена
Фото: Тарас Кремінь / Facebook

Цією петицією, зокрема, закликають прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля звільнити Тараса Креміня з посади уповноваженого із захисту державної мови та створити новий державний орган – мовну поліцію.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це йдеться в тексті петиції.

За пропозицією авторів петиції, мовна поліція має забезпечувати ефективний контроль за виконанням Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"В умовах гібридної війни та інформаційної агресії важливо, щоб українська мова була належно захищена і підтримана в публічному просторі. Нині наявний інститут уповноваженого не справляється з цим завданням, що негативно впливає на статус української мови", – йдеться в петиції.

У своєму обґрунтуванні автори звернення апелюють до того, що процедура подання скарг є надто складною, кількість звернень до мовного омбудсмена значно зросла, що може свідчити про "неефективність" Креміня.

Також в обґрунтуванні йдеться, що нині мовний омбудсмен розглядає лише випадки, що мали широкий розголос, і за цими порушеннями не йде належне покарання.

Серед вимог:

  • створити мовну поліцію для ефективного контролю за виконанням мовного законодавства;

  • забезпечити, щоб новий орган мав можливість активно реагувати на порушення та забезпечувати виконання мовного закону;

  • забезпечити прозорість і доступність процедури подання скарг, полегшити їх подання для громадян. Ми вважаємо, що ці зміни є необхідними для захисту української мови, підтримки національної ідентичності та забезпечення гідного іміджу нашої країни на міжнародній арені.