Президент НАН України про плагіаторів: Здорове суспільство природно виштовхує пройдисвітів

Боротьба з плагіатом та псевдонаукою буде жорстокою і нелегкою.

Таку думку висловив президент національної академії наук Анатолій Загородній в інтерв’ю Українській правді, яке опублікували 16 грудня.

"Морально здорова спільнота природним чином виштовхує пройдисвітів і негідників, а хворе суспільство є для них живильним середовищем. А оскільки наукова спільнота це всього-на-всього зріз суспільства, то в ній теж почало все більше з’являтися нечистих на руку діячів від науки", – пояснив Загородній.

Читайте також: Що хоче змінити в Академії наук новий керівник. Головне з інтерв'ю Анатолія Загороднього

Президент НАН вважає, що потрібно боротися з плагіатом та псевдонаукою, але така боротьба буде жорстокою і нелегкою. 

"Досить пригадати, що недоброчесні дисертанти вже проторували собі дорогу до дипломів про наукові ступені, не дивуйтеся – через суди, які скасовують рішення експертних рад та атестаційної колегії. Україна на сьогодні чи не єдина в світі держава, в якій наукову кваліфікацію фахівця встановлює суд, а не експертне наукове середовище", – розповів Загородній.

Також він нагадав, що при президії Академії діє комісія із захисту науки, протидії псевдонауці та фальсифікації наукових досліджень. І її склад нещодавно суттєво оновили. Головою призначили академіка Антона Наумовця.

"Результати побачимо", – додав президент НАН.