Рів, боулінг, лікарня: що ще замовляють багатії у свої фортеці-бункери
Фото: freepik

Бункери, які можуть витримати будь-що, хіба окрім тотального ядерного Армагедону, мають попит серед мільярдерів. Однак, мати просто безпечний простір, вже недостатньо. В сучасних першокласних об'єктах бункери перетворилися на високотехнологічні, непроникні luxury-сховища. Це насправді фортеці 21-го століття.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Тенденції на ринку елітних укриттів описує CNN.

"Якщо ви збираєтеся вижити під землею, ми хочемо, щоб ви отримували задоволення", — розповідає Аль Корбі, президент і засновник розташованої у Вірджинії (США) компанії SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments), яка вже півстоліття займається індивідуальним дизайном для супер багатих людей.

Серед його заможних клієнтів нині зростає попит на розваги в укриттях. Зокрема, розповідає Аль Корбі, серед його проєктів — підземні евакуаційні тунелі, які водночас використовують як траси для картингу.

Ще 50 років тому, зі слів Аль Корбі, традиційні бункери виглядали як готелі високого класу — "щось на кшталт Ritz Carlton, під землею". Але тепер його найбагатші клієнти швидше посміялися б з такої скромності.

Рів, боулінг, лікарня: що ще замовляють багатії у свої фортеці-бункери
Фото: freepik

Приміром, проєкт у США, над яким зараз працює компанія SAFE — поєднання розкоші й безпеки. Будинок обладнаний броньованими дверима, що витримують потужні вибухи та спеціальними вікнами, які не б'ються,  біометричними системами входу. Також є рів глибиною приблизно 10 метрів з розвідним мостом, водяними гарматами, які здатні збивати гелікоптери, дрони або парашутистів, а на додачу в комплекті — плівка з запалювальної рідини, яка може автоматично розгортатися по поверхні штучного озера і підпалюватися, створюючи довкла будівлі захисне вогняне кільце. 

Грехем Харріс, партнер-засновник лондонської "SHH Architecture and Interior Design", однієї з провідних світових студій дизайн, розповідає про останні зміни в трендах. Приміром, не так давно клієнти, як правило, звертали особливу увагу на укріплення своїх ванних кімнат. Внутрішні стіни виготовляли з бетону, а двері були спроєктовані таким чином, щоб гармоніювати з декором будинку та одночасно витримувати удар.

"Тепер вони виросли в розмірах", — зауважує Харріс, а вимога до охоронних систем — закривати все приміщення, а не лише якусь його частину, до того ж клієнти хочуть активізувати усю охорону одним натисканням вимикача біля ліжка.

"Ми також зробили будинок у Хайгейті (елітний район на півночі Лондона), — наводить ще один приклад Харріс, — де кінотеатр фактично був бункером з власною окремою системою подачі та фільтрації повітря, безпечними дверима, мінікухнею та повністю укомплектованою зоною, де родина могла б спокійно залишатись протягом тижня".

Інший клієнт перетворив на сховище з окремим джерелом живлення свою художню галерею. Щоб зберегти комфорт у таких приміщеннях, у стелю пропонують встановлювати розумні "мансардні вікна", які імітують час і погоду на вулиці, надаючи інтер'єру постійне "природне" світло.

Потаємні двері та проходи стали такою ж бажаною новинкою, якою можна похизуватися гостям після вечері, як і життєво важливим елементом безпеки. 

Компанія Creative Home Engineering в Арізоні, яка спеціалізується на таких дверях та потаємних сховках і пропонує свої послуги по всьому світу — нещодавно побудувала гігантський робочий комин, який обертається, відкриваючи підземний вхід до стрілецького тиру.

Багатії все частіше особливо ретельну увагу приділяють загрозам для свого здоров'я: від біотерористичних атак, вірусних пандемій до серцевих нападів та нещасних випадків. Covid-19 дав великий поштовх цій частині бізнесу SAFE, яку зараз очолює дружина Корбі Наомі, дипломована медсестра.

У компанії SAFE розповідають, що деякі з їхніх приміщень можуть конкурувати з операційними найкращих лікарень: зі знезаражувальними камерами, шафами із засобами індивідуального захисту та аптеками, наповненими ліками невідкладної допомоги, а також вітамінними сполуками, адаптованими для мешканців, щоб допомогти їм витримати тривалі періоди ізоляції.