Шкарлет: Жодних змін у ЗНО-2021 не буде, окрім нюансів по епідситуації
Сергій Шкарлет, фото пресслужби МОН

"На 2021 рік змінюються виключно варіанти вступу по ЗНО залежно від епідемічної ситуації. Жодних змін інших не буде", – сказав Сергій Шкарлет в ефірі НВ.

Про які саме варіанти мова, міністр не уточнив. Раніше міністр заявляв, що є 4 варіанти проведення ЗНО у 2021 році, однак їх не озвучив.

5 лютого Український центр оцінювання якості освіти заявив, що МОН спільно з Центром у грудні 2020 року запропонували на розгляд Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної ради різні моделі проведення ЗНО у 2021 році з урахуванням епідситуації в Україні.

Одна з них – скасування обов’язкової державної атестації у формі ЗНО для 11-класників. Так робили уже в 2020 році, коли ті, хто хотів вступати до вишів, мали скласти ЗНО, а хто ні – йти в пункт тестування необов'язково. 

Члени Комітету вирішили перенести розгляд цього питання на першу половину березня, коли можна буде точніше спрогнозувати епідситуацію на період проведення основної сесії ЗНО.

  • Нагадаємо, Сергій Шкарлет він пропонував збільшити вагу атестата при вступі до вишів (як раніше зробив Табачник), а також обговорював ідею скасувати ЗНО для заочників. 
  • Згодом він заявляв, що планує "трансформувати" ЗНО і залишити його "у специфічній формі": "Наприклад, у вигляді тесту на здатність до навчання – як варіант для людей, у яких вже є страховий стаж. Для тих, хто вступає на бюджет, ЗНО потрібно точно. А ті, хто планує навчатися на платній основі, на контракті, можуть здавати це ЗНО у вигляді тесту на здатність до навчання".