Шкарлет анонсував трансформацію ЗНО у "специфічну форму"
Сергій Шкарлет. Фото: пресслужба МОН

Міністерство освіти має в планах трансформувати ЗНО.

Про це заявив керівник МОН Сергій Шкарлет в інтерв’ю проросійському виданню Страна, опублікованому 27 грудня.

"У нас вже є напрацювання по трансформації ЗНО. Його, звичайно ж, потрібно залишити, але в специфічній формі. Наприклад, у вигляді тесту на здатність до навчання – як варіант для людей, у яких вже є страховий стаж. Для тих, хто вступає на бюджет, ЗНО потрібно точно. А ті, хто планує навчатися на платній основі, на контракті, можуть здавати це ЗНО у вигляді тесту на здатність до навчання", – заявив Шкарлет.

Читайте також: 

Він порівняв цей тест із тестом на IQ.

"У багатьох країнах це є (наприклад, США, Ізраїль, Японія). Що для нас важливо: поставити якомога більше перепон до вступу в заклади вищої освіти? Або дати випускникові конкурентні переваги? Є країни з іншим підходом, де виші приймають усіх без розбору, але в процесі навчання на першому, другому, третьому, випускному курсі нездатних учнів відсівають. Важливо же, які конкурентні переваги людина отримає після того, як закінчив вчитися, для того, щоб йти далі й показати всі свої кваліфікаційні здібності, заявити про себе як про фахівця високого рівня. Вважаю, що в Україні подібна, але своя модель, можлива", – заявив Сергій Шкарлет.

Він пояснив, що люди, які мають страховий стаж, – це ті, хто закінчили школу, пропрацювали 3, 4, 5, 10 років і хочуть знову піти навчатися.

"ЗНО в Україні запроваджено з 2007 року. А якщо людина закінчила школу в 2005-2006 році і не складала ЗНО, але хоче піти навчатися? У нас же в Конституції написано, що всі люди в країні мають рівні можливості. Як бути тоді з цими людьми? В цьому є несправедливість", – сказав Шкарлет.

Також керівник МОН наголосив, що зовнішнє незалежне оцінювання залишиться обов’язковим для випускників шкіл.

  • У червні 2020 року через карантин проведення незалежного оцінювання в Україні опинилося під питанням. Ймовірне скасування ЗНО викликало шквал критики в українському суспільстві, адже головна мета цього тестування у мінімізації хабарів та корупції під час вступних іспитів до закладів вищої освіти.