У США показали "найстарішу книгу з рецептами", їй понад 4 000 років: фото
Фото: Yale Peabody Museum

Після чотирирічної реконструкції відкрили музей Пібоді в Єльському університеті в Нью-Хейвені, у якому зберігається "найстаріша книга рецептів" — набір із чотирьох клинописних глиняних табличок, що були знайдені у Месопотамії. Вік трьох табличок понад 4 000 років.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це повідомляє Atlas Obscura.

Цьогоріч у музеї вперше більшу частину експонатів виставили на загальній огляд. Виставку вже відвідали майже 200 000 людей, музей скасував плату за вхід, щоб якомога більше людей могли подивитися на експонати.

Шеф-кухар із Сирії Мохамед Хафез розповів, що попри відмінності у стародавніх рецептах він бачить і спільні риси з сучасними стравами. Він також розповів, що зміг дізнатися, що їли люди в його рідному регіоні тисячі років тому.

Працівники Єльської вавилонської колекції спробували відтворити кілька рецептів, проте деякі зі страв визнали неїстівними. До прикладу, молочний бульйон із бараниною мав неапетитний колір і мутнувату консистенцію.

Однією з основних проблем у відтворенні рецептів є те, що таблички містять переважно списки інгредієнтів, але без подальших інструкцій.

Проте вегетаріанське рагу, що має незрозумілу назву на табличці "Розслаблення" і тушкована баранина з буряком, були смачними.

Стародавні вавилоняни, на відміну від інших стародавніх народів, знали грамоту й навіть вели свої повсякденні нотатки, такі як рецепти страв, викарбовували їх на глиняних табличках.

Знайдені артефакти свідчать про заможність, а також тогочасний стан торгово-економічних відносин. Акцент на стравах, в яких фігурують зерно й пиво підкреслює роль Месопотамії, як житниці стародавнього світу, та вказує, що це було одним з перших місць, де люди перейшли до сільськогосподарського суспільства.