Вчені виявили унікальну чорну діру-єдиноріг. Так і назвали. Вона побила два рекорди

Чорна діра, яку виявили дослідники з Університету штату Огайо, стала рекордсменкою одразу по двох параметрах.

Про це пише ВВС Україна.

Перший – вона найближче з усіх відомих розташована до нашої Сонячної системи. Відстань до неї майже втричі менша, ніж до попереднього "рекордсмена". Розташована вона в одній з нами галактиці Чумацький шлях, у сузір'ї Єдинорога, однак від Землі до неї все одно приблизно 1500 світлових років, але це у приблизно 18 разів ближче, ніж розташована в центрі Чумацького шляху надмасивна чорна діра Стрілець A.

Читайте також: Астрономи шукали одну чорну діру в рясному скупченні зірок, а виявили ціле кубло

Другий рекорд – її розмір. Він настільки малий за космічними мірками, що навіть не вписується у наявну класифікацію. Але ця чорна діра приблизно втричі важча за Сонце, тобто майже у мільйон разів перевищує за масою нашу планету.

"Те, що таку чорну діру вдалося знайти в нашій галактиці, – приголомшлива новина. Метод, за допомогою якого її виявили, може допомогти знайти й інші чорні діри зоряної маси, які поки що не вдавалося виявити традиційними методами", – заявив Олівер Єнріх, який очолює в Європейській космічній агенції департамент астрофізичних досліджень.

Автори відкриття вже встигли охрестити карликову чорну діру Єдинорогом – за її унікальність і розташування. А оскільки в англійській мові сузір'я мають традиційні латинські назви, заголовок опублікованої з цього приводу статті (A Unicorn in Monoceros) – це гра слів і перекладається як "Єдиноріг в Єдинорозі".