УКФ оголосив нові вибори директора і призначив тимчасову очільницю

Український культурний фонд тимчасово очолила Ірина Осадча.

Про це повідомили на сайті УКФ.

Вона виконуватиме обовʼязки директора з 31 березня до призначення керівника Фонду шляхом виборів, оголошених 29 березня. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

До цього Осадча була заступницею директора з питань організаційного розвитку Фонду. 

Також Ірину Чужинову, керівницю аналітичного відділу, перевели на посаду заступника виконавчого директора з проєктної роботи, члена Дирекції фонду, з 1 квітня на час до призначення керівника УКФ.

Попередня виконавча директорка фонду Юлія Федів зняла свою кандидатуру з виборів на переобрання.

  • УКФ під її керівництвом звинуватили у непрозорому розподілі коштів. Це був власник клубу "Stereoplaza" і член партії "Голос" Максим Шульженко. До нього приєднався нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк . Він подав заяву до Національного бюро розслідувань.
  • Фактично, звинувачення підтримало і Міністерство культури.
  • Український культурний фонд відповів на звинувачення у непрозорості фінансування проєктів. На думку УКФ, невідомий автор припускається помилки, переконуючи, що порядок використання бюджетних коштів визначається наказом Фонду, а отже посадові особи Фонду одноосібно приймають рішення щодо розподілення коштів. Це не так, адже Фонд не є приватною структурою.
  • Як зазначають у статті "Вибори в Українському культурному фонді: що відбувається, з ким і чому" на LB, однією з найбільших вад механізму держфінансування, яким керується УКФ, є норма про те, що бюджетні кошти на культуру (окрім тих, що розподіляються Держкіно) мають витрачатись у рік отримання, що стискає часові межі для подачі на грант, отримання, реалізації проєкту та звітування.
  • Через бюрократичні процедури, наприклад, у 2020 році гроші УКФ та Інститут книги отримали у кінці грудня і мали витратити до кінця 2020-го року в програмі підтримки державою креативних індустрій України.