Україна має стати позитивною альтернативою Росії – тези Іллі Хржановського з інтерв’ю НГ

Артдиректор Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", російський режисер Ілля Хржановський дав інтерв’ю російському поету Дмитру Бикову, яке вийшло у виданні Новая газета 5 серпня.

Довідково: Довкола імені Хржановського вже декілька разів виникав конфлікт. Він є худкерівником Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". Проти концепції створення центру і його спонсорів, серед яких є російські бізнесмени, виступали культурні та політичні діячі України. Також його критикували щодо зйомок в Харкові фільму "Дау. Дегенерація". У 2020 році відкрили кримінальне провадження за фактами катувань, які могли бути заподіяні неповнолітнім дітям під час зйомок стрічки. Утім, справу було закрито.

LIGA.Life вибрала цитати Хржановського, які стосуються України, українців та "Бабиного Яру".

Про сприйняття Хржановського в Україні. Я-то як це собі малював: якщо мені погано в Москві, якщо мене там не приймають – я приїжджаю сюди як бажаний гість, великий і чудовий. А нічого подібного. Я ворог і агент ворогів.

Про те, чи "Україна може стати якоюсь позитивною альтернативою Росії". У всякому разі, повинна. Я вкладаюся в тому числі і в це.

Про те, що "було 30 років незалежності, щоб зробити меморіал самим". Було не до меморіалів, їх, власне, і не будували майже – крім пам'ятника загиблим у Голодоморі. Були спроби – можна було б зробити окрему піраміду з каменів, закладених в основу майбутніх пам'ятників Бабиного Яру. [...] Але було не до того, та раніше все це мало іншу значимість. Це як би не виходило за межі загальноприйнятого Голокост-дискурсу: були живі вцілілі, і була певна, давно вироблена, строга, практично беземоційна мова розмови на цю тему.

Про "гостроту питання" довкола меморіального центру. У випадку Бабиного Яру вбивали не українці. Хоча це питання залишається надзвичайно гарячим... [...] Але тут ми можемо абсолютно точно сказати, що українці стояли тільки в оточенні. Гострота питання не в цьому, а в тому, що в суспільстві поширюється образ того, що "будувати український меморіал приїхав російський режисер на гроші російських олігархів". І чи не є все це таємна операція ФСБ?

Про сприйняття проєкту в Україні. Знаєте старий патріотичний принцип – "Техас можуть грабувати тільки техасці"? У певної частини українського суспільства виник протест. Чому бізнесмени Хан і Фрідман, які не живуть в Україні, будують тут меморіал? Чому вони вкладають сюди сотні мільйонів доларів? Хоча, крім Хана і Фрідмана, проект фінансує український мільярдер Віктор Пінчук, американський мільярдер, президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер, і взагалі все управляється міжнародною наглядовою радою під головуванням великого борця за права людини Натана Щаранського, за участю колишнього президента Польщі Олександра Кваснєвського, колишнього віце-канцлера Німеччини Йошки Фішера, чемпіона світу з боксу Володимира Кличка, нобелівського лауреата Світлани Алексієвич і інших чудових людей нашого часу. Але все одно в пресі основний фокус – участь Фрідмана і Хана в проєкті.

[...]

...у Хана в Бабиному Яру лежать десять чоловік, а у Фрідмана шість.

Про зміну власного сприйняття проєкту "Бабин Яр". Я хочу, щоб це стало місцем сили. І чому тільки біди? Під час Куренівської трагедії божевільні, які гуляли в парку, кинулися рятувати жителів будинків, яких накривало селем. А так звані нормальні люди, навпаки, кинулися грабувати ці будинки.

Про розслідування подій Другої світової. Нас чекає одкровення неймовірної сили, тобто ми, наприклад, дійсно дізнаємося всю правду про війну. Для багатьох вона буде шоком. Форензік – вона ж комп'ютерна криміналістика – сьогодні головний інструмент в розкритті злочинів; ми в меморіалі починаємо застосовувати її до злочинів військових. У нас воєдино зведені мільйони документів, які будуть зберігатися і аналізуватися тут, в головному корпусі музею [...] І ось коли буде написана така історія війни – потреба в ідеологічних інтерпретаціях відпаде взагалі.

Про суперечки щодо фільму Сергія Лозниці "Бабин Яр". Я думаю, що Бабин Яр – взагалі найактуальніша історія для сьогоднішньої України ... може бути, найактуальніша після війни з Росією.

Та й війна з Росією на першому місці не для всіх – трохи же, врешті-решт, таких людей, які впевнені, що треба дійти до Кремля і що хороший російський – мертвий росіянин ... Це взагалі питання про людину, чи здатний він залишатися собою в місиві.

[...] навколо Лозниці тут теж відбувається абсолютний Оруелл. Не Гоголь, не Булгаков – в асоціації з персонажами якого тут грають на кожному застіллі, – а Оруелл. І в цьому сенсі Бабин Яр – рятівний проект, він дає надію. Там люди можуть побачити себе з боку ... і зрозуміти.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин