Мережу обурило, що в форумі "Україна 30" взяв участь російський режисер Хржановський

На форумі "Україна 30. Гуманітарна політика" 13 липня виступив російський режисер, художній керівник Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Ілля Хржановський.

Він з промовою включався з Франції одразу після промови Президента України Володимира Зеленського. Перший день присвячений обговоренню трагедії в Бабиному Яру та Голодомору. Також обговорюватиметься тема національних громад України.

В мережі розкритикували рішення організаторів давати слово про національну пам’ять в Україні російському діячу.

Колишня народна депутатка, ексзаступниця міністра культури Ірина Подоляк вважає, що участь Хржановського в такому заході – це велика помилка.

"Радник Путіна Сурков придумав у другій половині 2000-х "управляємий националізм". Тоді ФСБ взяла під крило усі неонацистські угруповання по всій території Росії і не тільки. Ви маєте пам’ятати сплекск тої різні усіх "інших", яка тоді почалась за поребриком і не закінчилась донині. Кремль інфільтрує своїх "управляємих националістов", а де-факто неонацистів і в інші країни, серед яких Україна далеко не виключення. Чого вартує лише надання Порошенком громадянства Коротких (він же Малюта, Боцман, Захар Лаврентьєв)… Так от, Марцинкевіч (Тесак), керівник і засновник неонацистських організацій, убивця, який здох в Челябінській тюрмі (чи то задушили, чи сам повісився) був свідомо запрошений Хржановським 2011 року у його "проект" ДАУ, який знімався у Харкові, а потім пошанований тим же Хржановським надгробним вінком зі стрічкою. Сьогодні Хржановський, як художній керівник Меморіалу "Бабин Яр", виступає разом із президентом моєї країни на відкритті конференції про Голокост, Голодомор і національні спільноти України… Велика помилка! Доленосна! Путін тихо усміхається", – написала Подоляк.

"Сьогоднішній форум "Україна 30. Гуманітарна політика" з підзаголовком "Бабин Яр. Голодомор. Національні спільноти України" відкриває президент Зеленський та… Хржановський. Скандальний російський режисер виступає одразу після президента. ОПУ підмахує меморіальному центру всі їх "хотєлки" і проджекти, абсолютно не зважаючи на позицію багатьох стейкхолдерів, науковців та релігійних діячів. Такий стан справ – це про що завгодно, але не про українську гуманітарну політику", – написав у фейсбуці громадський активіст, працівник УІНП Роман Кулик.

Чим відомий Хржановський в Україні

Довкола імені Хржановського вже декілька разів виникав конфлікт. Хржановський є худкерівником Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". Проти концепції створення центру і його спонсорів, серед яких є російські бізнесмени, виступали культурні та політичні діячі України. 

Читайте також: У роковини початку розстрілів у Бабиному Яру відкрили інсталяцію "Дзеркальне поле"

Також його критикували щодо зйомок в Харкові фільму "Дау. Дегенерація". Тоді, 22 квітня 2020 року, ювенальні прокурори Харківської області відкрили кримінальне провадження за фактами катувань, які могли бути заподіяні неповнолітнім дітям під час зйомок стрічки. 

Також в справі фігурувала стаття про виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства.

Поліція таким чином відреагувала на пост в Facebook дитячого омбудсмена Миколи Кулеби, який написав, що побачені ним кадри з фільму "жахливі".

У київському меморіальному центрі Бабин Яр заявили, що всі звинувачення проти Хржановського "зроблені на підставі емоцій і суб'єктивних думок".

У липні 2020 року британський видання The Telegraph вибачилося і пообіцяло компенсацію Хржановського за статтю під заголовком "Українська прокурори розслідують проект" Дау "в зв'язку з можливими тортурами дітей".

У лютому 2021 року поліція закрила кримінальну справу.