Мережу обурило, що в форумі "Україна 30" взяв участь російський режисер Хржановський

На форумі "Україна 30. Гуманітарна політика" 13 липня виступив російський режисер, художній керівник Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Ілля Хржановський.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Він з промовою включався з Франції одразу після промови Президента України Володимира Зеленського. Перший день присвячений обговоренню трагедії в Бабиному Яру та Голодомору. Також обговорюватиметься тема національних громад України.

В мережі розкритикували рішення організаторів давати слово про національну пам’ять в Україні російському діячу.

Колишня народна депутатка, ексзаступниця міністра культури Ірина Подоляк вважає, що участь Хржановського в такому заході – це велика помилка.

"Радник Путіна Сурков придумав у другій половині 2000-х "управляємий националізм". Тоді ФСБ взяла під крило усі неонацистські угруповання по всій території Росії і не тільки. Ви маєте пам’ятати сплекск тої різні усіх "інших", яка тоді почалась за поребриком і не закінчилась донині. Кремль інфільтрує своїх "управляємих националістов", а де-факто неонацистів і в інші країни, серед яких Україна далеко не виключення. Чого вартує лише надання Порошенком громадянства Коротких (він же Малюта, Боцман, Захар Лаврентьєв)… Так от, Марцинкевіч (Тесак), керівник і засновник неонацистських організацій, убивця, який здох в Челябінській тюрмі (чи то задушили, чи сам повісився) був свідомо запрошений Хржановським 2011 року у його "проект" ДАУ, який знімався у Харкові, а потім пошанований тим же Хржановським надгробним вінком зі стрічкою. Сьогодні Хржановський, як художній керівник Меморіалу "Бабин Яр", виступає разом із президентом моєї країни на відкритті конференції про Голокост, Голодомор і національні спільноти України… Велика помилка! Доленосна! Путін тихо усміхається", – написала Подоляк.

"Сьогоднішній форум "Україна 30. Гуманітарна політика" з підзаголовком "Бабин Яр. Голодомор. Національні спільноти України" відкриває президент Зеленський та… Хржановський. Скандальний російський режисер виступає одразу після президента. ОПУ підмахує меморіальному центру всі їх "хотєлки" і проджекти, абсолютно не зважаючи на позицію багатьох стейкхолдерів, науковців та релігійних діячів. Такий стан справ – це про що завгодно, але не про українську гуманітарну політику", – написав у фейсбуці громадський активіст, працівник УІНП Роман Кулик.

Чим відомий Хржановський в Україні

Довкола імені Хржановського вже декілька разів виникав конфлікт. Хржановський є худкерівником Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр". Проти концепції створення центру і його спонсорів, серед яких є російські бізнесмени, виступали культурні та політичні діячі України. 

Читайте також: У роковини початку розстрілів у Бабиному Яру відкрили інсталяцію "Дзеркальне поле"

Також його критикували щодо зйомок в Харкові фільму "Дау. Дегенерація". Тоді, 22 квітня 2020 року, ювенальні прокурори Харківської області відкрили кримінальне провадження за фактами катувань, які могли бути заподіяні неповнолітнім дітям під час зйомок стрічки. 

Також в справі фігурувала стаття про виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства.

Поліція таким чином відреагувала на пост в Facebook дитячого омбудсмена Миколи Кулеби, який написав, що побачені ним кадри з фільму "жахливі".

У київському меморіальному центрі Бабин Яр заявили, що всі звинувачення проти Хржановського "зроблені на підставі емоцій і суб'єктивних думок".

У липні 2020 року британський видання The Telegraph вибачилося і пообіцяло компенсацію Хржановського за статтю під заголовком "Українська прокурори розслідують проект" Дау "в зв'язку з можливими тортурами дітей".

У лютому 2021 року поліція закрила кримінальну справу.