Померла Руслана Писанка. Пригадуємо її визначні ролі та проєкти

19 липня померла телеведуча та акторка Руслана Писанка. Після повномасштабного вторгнення акторка виїхала до Німеччини, де лікарі діагностували важку хворобу. 

У ранковому етері "Сніданок з 1+1" розповіли: "Руся практично нікому не казала про свою війну. Стежила за усіма подіями, допомагала, сміялась в слухавку, будувала плани на майбутнє. Але хвороба сьогодні вночі нашу Русю забрала".

Дебют у кіно та на телебаченні

Руслана Писанка народилася 17 листопада 1965 року у Києві. Навчалася на факультеті режисури телебачення Київського державного інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого.

Кінодебют відбувся у 1991 році. Вона зіграла епізодичну роль у фільмі "Круїз, або Подорож розлучення" та мала пікантну сцену у стрічці "Декілька любовних історій", за що отримала звання секс-символу України.

"У кожного покоління мають бути свої секс-символи. Я, скажімо, була секс-символом лихих 90-х", – пригадувала свою роль в інтерв’ю телепередачі ЖВЛ.

Через чотири роки акторка отримала першу головну роль у фільмі "Москаль-чарівник". За цю роль стала лауреаткою Державної премії України імені Довженка.

Відео: YouTube-канал "dfazs hreawera"

У 1996 році почалась її телевізійна кар’єра у статусі режисера інформаційної програми "Вести" та тележурналу "Люди" в телевізійному агентстві "Вікна". Згодом жінці запропонували стати ведучою програми "Погода" на телеканалі "Інтер". 

У 1999 році Писанка зіграла в історичній стрічці польського режисера Єжи Гофмана "Вогнем і мечем". Її роль – відьма Горпина.

Відео: YouTube-канал "Гараж VHS"

Через рік акторка та телеведуча спробувала себе в ролі виконавиці пісні "Синий платочек". На зйомках кліпу вони з братом Олегом Писанкою розділили роль режисерів.

"Мій брат для мене був тією силою чоловічою, найсильнішою, яка теж мені допомагала відчувати, що я – щаслива жінка", – пригадує акторка свого молодшого брата, який пішов з життя у 45 років.

У 2001 році Писанка зіграла головну роль Мелашки в історичному мінісеріалі "Чорна рада". За роботу отримала орден Святого Володимира.

Відео: YouTube-канал "Територія А"

Мюзикли та телешоу

На початку 2000-х Руслану запросили стати ведучою передачі "Принцип доміно" та "Країна порад" на російському каналі НТВ.

У 2004 році вона взяла участь у зйомках мюзиклів "Сорочинський ярмарок" та "Три мушкетери". 

Відео: YouTube-канал "sessilia1911"

Також вона стала однією з перших учасниць шоу "Танці з зірками", який вийшов на телеекранах у 2006 році. Її партнером був танцівник Микола Коваленко, а зірковими суперниками – Наталя Могилевська та Володимир Зеленський. У результаті акторка посіла третє місце.

"Головним моментом, після якого я почала розуміти, що жінка має йти за чоловіком, а не чоловік за жінкою, були "Танці з зірками". Мій партнер казав мені: "Чого ти на мене тиснеш! Я чоловік, я маю тебе вести. І я зрозуміла, що я жінка, маленька дівчинка, яку треба вести і яка має йти за чоловіком", – розповідала акторка в інтерв’ю для ЖВЛ.

Це був не єдиний досвід участі у телешоу. Писанка стала учасницею проєктів "Зірка+Зірка" (2010), "Вишка" (2013) і "Зважені та щасливі" у парі з чоловіком – бізнесменом Ігорем Ісаковим (2017). В останньому вони скинули на двох 82 кг: "Це було жахливо!"

Відео: YouTube-канал "Телеканал 1+1"

Також була співведучою Володимира Зеленського у реаліті-шоу "Службовий романс" (2008).

Пауза в кіно та новий старт

Паралельно поповнювалася фільмографія акторки: серіал "Таксі для ангела", фільм голландського режисера Йоса Стеллінга "Душка" тощо. У 2015 році Писанка взяла паузу у кінокар’єрі та присвятила себе театральній грі.

Серед її вистав: "Великий переполох у маленькому місті", "Вечори на хуторі біля Диканьки", "Витівки янголів", "Толік-молочар", "Женихи", "Одеса-мама", "Пригоди італійця в Італії" та "Джекпот для Какаду". Вона стала режисером комедійного спектаклю "Клітка", де також зіграла одну з ролей.

Померла Руслана Писанка. Пригадуємо її визначні ролі та проєкти
Афіша вистави "Одеса-мама". Фото: Facebook Yakov Konstantinovich

Повернулася до роботи в кіно у 2019 році, зігравши епізодичну роль в серіалі "Кріпосна". Наступного року вийшов телесеріал "Філін", де Писанка зіграла головну роль.

У 2021 році вона стала ведучою денного шоу "Твій день" на телеканалі "1+1" та "Погода від Руслани Писанки" на радіостанції "Ретро FM Україна", де працювала до переїзду у Німеччину.

Відео: YouTube-канал "Твій день"

Подружжя Руслани Писанки та Ігоря Ісакова не мало дітей.

"Це не привід, щоб жінка засмучувалася, що в неї немає дітей. Я належу до тих жінок, які не мають власних дітей, але у мене є племінники, похресники. Хоч вони не свої, але вони мої рідні. І ми з ними пов’язані десь там, на небі", – прокоментувала в одному з інтерв’ю акторка.