На COVID-фонд віддали 1,2 млрд грн з ліків для тяжкохворих. А звідти – частину в МВС
Фото: пресслужба КМУ

Кабінет міністрів 9 червня передав Міністерству охорони здоров’я 1,2 млрд грн на боротьбу з COVID-19 з грошей, призначених на ліки для тяжкохворих пацієнтів. І на тому ж засіданні передали з ковідного фонду 800 000 грн Міністерству внутрішніх справ.

На відповідні розпорядження уряду № 588-р і № 588 звернула увагу народна депутатка Ольга Стефанишина і написала про це на своїй фейсбук-сторінці.

За її словами, 1,2 млрд грн забрали з закупівель новітніх ліків для тяжкохворих (орфанних, онкохворих тощо).

В Міністерстві охорони здоров’я пояснюють, що передали 1,2 млрд грн на фінансування 249 лікарень, які мають договір з Національною службою здоров’я України на пакет лікування COVID-19.

"Видатки НСЗУ збільшено за рахунок коштів, які передбачались для забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу", – йдеться в повідомленні пресслужби МОЗ.

А кошти не можуть витратити на закупівлю ліків через те, що Верховна рада прийняла відповідний документ поки лише в першому читанні.

"Кошти, передбачені на закупівлі за договорами керованого доступу, можуть бути не використаними у повній мірі через довготривалість процедури запровадження такого механізму. Тому ми перерозподілили їх на потреби лікування та підготовки лікарень до можливої нової хвилі COVID-19", – коментує рішення уряду заступник міністра охорони здоров'я Петро Ємець.

Що стосується передачі грошей в МВС – в розпорядженні уряду йдеться про доплати працівникам структур міністерства.

"Найбільшу суму уряд виділив не на обладнання для лікарень. Не на доплати лікарям. 679 мільйонів гривень підуть на доплати поліцейським!", – написала Стефанишина.

А згідно з документом, 71 599 грн – на доплату медикам закладів зі сфери управління МВС, 30 807 грн – прикордонникам, 16 594 грн – військовослужбовцям, 1 737,3 грн – працівникам ДСНС.