Уряд Німеччини хоче компенсувати геям-військовим за те, що їх принижували в армії
Ілюстративне фото: depositphotos.com

У Німеччині виплатять компенсацію військовим, яких в період з 1955 по 2000 роки дискримінували через їхню сексуальну орієнтацію: обмежували в можливості просування по службі, звільняли і позбавляли пенсії.

Про це пише DW.

Законопроект запропонував уряд Німеччини, тепер його повинен затвердити парламент. 

Сума компенсації на кожну людину – 3000 євро (близько 100 000 гривень). Її отримають як мінімум 1000 людей.

Читайте також: Чоловік на врученні громадянства Німеччини не потис руку жінці. Паспорт йому не дали

"Ми не можемо виправити того, що ці люди постраждали, але ми хочемо показати приклад, що можна спробувати щось змінити", – цитує DW міністра оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер.

Представник захисту групи ЛГБТ-людей Свен Берінг заявив, що радий такому рішенню уряду, але вважає, що законопроєкт потрібно доопрацювати.

Бо завдана шкода, на його думку, перевищує запропоновані 3000 євро.

Питання компенсації підняли після того, як у вересні Міноборони Німеччини опублікувало доповідь "Табу і толерантність", в якому йдеться про дискримінацію геїв в німецькій армії в період з 1955 по 2000 роки. Автори доповіді поговорили з 60 постраждалими солдатами і офіцерами. Одного з них, Дірка Коха, в 1964 році не відправили на Олімпійські ігри тільки тому, що він гей.

Відомство принесло публічні вибачення потерпілим і визнало свою провину. Також в уряді пообіцяли розробити законопроект, спрямований на підтримку ЛГБТ-людей, які стали жертвами дискримінації.