У Львові з виставки зняли роботи художника через фрази "Suck my dick" і "Kiss my ass"

У Львівському палаці мистецтв вилучили дві роботи художника Олега Сусленка з виставки "100 років самотності", буцімто після скарг відвідувачів, пише Zaxid.net.

Мова про роботи, елементом яких є фрази "Suck my dick" і "Kiss my ass".

Сам художник назвав це актом цензури.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Олег Сусленко каже, що випадково виявив зникнення своїх робіт, відвідавши виставку 10 жовтня, яка відкрилася 1 жовтня.

Неофіційно художнику пояснили, що їх забрали на третій день після відкриття з міркувань цензури.

У Львові з виставки зняли роботи художника через фрази "Suck my dick" і "Kiss my ass"
Олег Сусленко. Suck My Dick, акрил, гірлянда, 2018. Фото: Zaxid.net

Сусленко стверджує, що про вилучення робіт його не попереджали і він досі не отримав жодних пояснень.

Утім, каже, що ніяких паперових договорів при підготовці виставки не було.

Сусленко зазначає, що вагався, чи брати участь, адже "було дивно уявити себе на цій території".

"Ну і сталась така ситуація, реакція прилетіла, але через три дні. Хоча було би логічно, якби установа відразу сказала, що цей художник їм не підходить через якісь певні правила чи переконання. Але оскільки роботи було схвалено, повішано, виставку відкрито, тому виникає питання, за яким саме пунктом правил їх зняли", – прокоментував художник для Zaxid.net.

Читайте також: У Львові довкола скульптури Моцарта-молодшого виникла суперечка. Пояснення автора

За словами головного художника Палацу мистецтв Ореста Скопа, причина таких дій – скарги відвідувачів. 

"До нас приходять батьки з дітьми, а зараз кожна дитина може прочитати англійською, що там написано. Якби ми були приватною галереєю, ми могли би собі дозволити все, що хочемо. Проте ми є державною установою, тому маємо бути відповідальними", – пояснив Орест Скоп.

Каже, що згоден, що сучасне мистецтво буває провокативним, але "як державна установа ми маємо пильнувати, щоб зайвих провокацій не було".

Тарас Табак, який курував виставку, прокоментував інцидент так: "Мені не соромно підняти тему самотності, містичного реалізму в західноукраїнських традиціях всупереч барокальним уявам про наше мистецтво. Але кожна регіональна структура існує в рамках своїх правил, котрі ми маємо толерувати".

  • Виставку "100 років самотності" відкрили 1 жовтня. Вона складається зі 120 робіт, зокрема, графіки, скульптури, живопису.Виставку відкривав особисто генеральний директор Палацу мистецтв Юрій Візняк. На офіційному сайті її представили, як захід для "обміну думок, для огляду та відчуття прекрасного".
  • Олег Сусленко – 41-річний художник з Жовкви, навчався в Ужгородському коледжі мистецтв та Львівській Національній академії мистецтв на відділі графічного дизайну. з 2014 року – викладач кафедри графічного дизайну Львівської національної академії мистецтв, куратор кафедральної експериментальної платформи сучасного мистецтва "Галерея ЦЕ". Живе і працює у Львові.