Ситуація з сексуальним насильством на Донбасі погіршилася – Amnesty International
Ілюстративне фото: pixabay

Війна на Донбасі загострила проблему домашнього і сексуального насильства в регіоні. 

Такі висновки нової доповіді Amnesty International "Не приватна справа".

Amnesty International задокументувала 8 випадків сексуального насильства щодо цивільних жінок та дівчат з боку військовослужбовців протягом 2017-2018 років.

Серед них – 2 зґвалтування, 1 замах на зґвалтування та 5 випадків сексуального домагання.

"Українська влада повинна провести швидкі та всебічні правові реформи, які зможуть захистити потерпілих від домашнього та сексуального насильства. Ці реформи можуть бути успішними лише в тому випадку, якщо вони підготовлені у співпраці з громадськими організаціями та постраждалими особами", — заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні.

Правозахисники фіксують також випадки домашнього насильства у сім'ях військових на Донбасі. Amnesty International задокументувала історію жінки, яка під час вагітності пережила побої від свого чоловіка, на той час військовослужбовця.

Жінка не заявила про насильство, оскільки минулого разу керівництво чоловіка натиснуло на неї і змусило забрати заяву про побої та зламаний ніс.

Правозахисники нагадують, що нове законодавство надає поліцейським повноваження видавати термінові заборонні приписи, що зобов’язують кривдника залишити місце проживання постраждалої особи і не контактувати з нею на строк до 10 днів. Однак у випадках, задокументованих Amnesty International, ці заходи застосовуються вкрай рідко або їхнє дотримання не забезпечується ефективно. Зазначається, що існують недоліки й на законодавчому рівні. Домашнє насильство підпадає як під адміністративне, так і кримінальне законодавство. Тож, кривдника, на якого не накладено два адміністративні стягнення за домашнє насильство, не можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Як стверджують у звіті Amnesty International, військові та поліцейські звільняються від адміністративного судочинства в судах загальної юрисдикції, що ефективно захищає їх від кримінального переслідування за домашнє насильство. 

"Приміром нині, якщо домашнє насильство вчинив військовослужбовець, співробітник поліції також складає адміністративний протокол, але передає справу відповідним військовим формуванням, які вирішують починати розслідування чи ні", – йдеться в повідомленні.