Здорові коліна: три правила, яких слід дотримуватися
Коліна. Фото: Unsplash

Коліна ‒ доволі вразлива частина тіла, що потребує належного догляду та піклування, особливо у старшому віці, коли суглоби втрачають міцність.

Дотримання простих рекомендацій ортопедів та спортивних тренерів допоможе зберегти коліна здоровими якомога довше. 

1. Зміцнювати м'язи.

Здоров'я колінного суглоба залежить від роботи м’язів, що оточують його, тому важливо зміцнювати м'язи стегна та гомілки.

Допоможе регулярне виконання вправ для зміцнення підколінних сухожиль, наприклад вправа з йоги "собака писком донизу".

Йога може покращити стан не лише сухожиль, але й гнучкість усього тіла.

Чим гнучкіші м'язи ‒ тим менша ймовірність вивихнути суглоб. Тому розтягування, характерні зокрема для йоги, варто додати до своєї фізкульт-рутини.

2. Регулярно займатись спортом.

Фізична активність повинна бути нехай і мінімальною, але регулярною.

Перед тренуванням необхідно розігрітися. Травмування коліна часто відбувається саме тому, що м'язи було "нерозігрітими". Навіть активна ходьба протягом десяти хвилин може слугувати розминкою перед їздою на велосипеді чи роликах.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

Систематичні фізичні навантаження допомагають запобігти скутості та атрофії м’язів. Маючи сильне і підтягнуте тіло, ви здатні краще згрупуватися під час падіння, тим самим зменшуючи ризики травмування суглобів.

Якщо у минулому ви мали проблеми з колінами чи належите до групи ризику, обирайте спорт, що зменшить травматизацію хрящової тканини колінного суглоба. Навіть кардіо тренування можуть бути безпечними для колін, наприклад, їзда на велосипеді або плавання. 

Будьте обачними, займаючись спортом, що включає різкі повороти чи зміни напрямку руху. До таких видів спорту відноситься футбол та баскетбол. Щоб мінімізувати ризик травми, використовуйте компресійні наколінники. 

Якщо травми не вдалося уникнути, негайно зверніться до спеціаліста – травматолога чи ортопеда. Також варто відвідати ортопеда, якщо ви у групі ризику виникнення проблем із колінами (старший вік, надмірна вага, спадковість) або час від часу вас турбує біль у коліні.  

3. Тримайте вагу в нормі, і правильно їжте.

Не менш важливою за міцність тіла є його нормальна вага. Навіть 10 зайвих кілограмів не потішать ваші коліна.

Харчування впливає на стан м'язів, кісток та хрящової тканини. Кальцій забезпечує міцність кісткової тканини і зв’язок.

Вітамін A бере участь в процесах засвоєння кальцію і фосфору, вітамін Е ‒ у синтезі еластину, який підвищує еластичність і витривалість хрящів, а вітамін С ‒ у процесах утворення колагену, який відповідає за гнучкість кісток.

Омега-3 жирні кислоти є необхідними для синтезу і якісної роботи хрящових і зв’язкових структур.