Зміст:
  1. Чим відрізняється харчування людей з діабетом першого та другого типу
  2. Що таке глікемічний індекс
  3. Що можна їсти людям з діабетом
  4. Що не варто їсти людям з діабетом

LIGA.Life розпитала лікарку-дієтологиню Анастасію Горобець, які продукти слід додати та прибрати з раціону у разі цукрового діабету першого та другого типу.

Чим відрізняється харчування людей з діабетом першого та другого типу

  • Основа діабету першого типу – ушкодження/руйнування клітин, які продукують гормон інсулін у підшлунковій залозі. 

Результат – інсуліну виробляється недостатньо для забезпечення усіх необхідних функцій. Основний наслідок – підвищення рівня глюкози в крові.

Тому людям з діабетом першого типу рекомендують харчуватися так, щоби кількість вуглеводів була рівномірно розподіленою протягом дня та відповідала кількості інсуліну, який людина отримує з ін’єкцією.

У разі отримання інсуліну, але відсутності або недостатньої кількості їжі, може виникнути гіпоглікемія – різке зниження цукру в крові. 

"Значне падіння рівня глюкози може призвести до гіпоглікемічної коми. Якщо вчасно не відкоригувати ситуацію, є ризик смерті", – пояснює дієтологиня.

Найоптимальніший режим харчування – 3 основні приймання їжі і 1-2 перекуси.

Інсуліну виробляється достатньо, але рецептори клітин, з якими він зв’язується, втрачають чутливість до нього. Вони не розпізнають сигналів гормону. Через це інсулін не може виконувати свої функції. Це називається інсулінорезистентністю. Результат - зростання рівнів глюкози та інсуліну в крові.

Тож головне правило для людей з діабетом другого типу – уникати стимуляції інсуліну. Тобто не допускати переїдань та постійних перекусів.

Повинно бути лише три основних приймання їжі. Інакше рівень інсуліну буде постійно високим, що погіршуватиме чутливість інсулінових рецепторів. 

Що таке глікемічний індекс

Людям з діабетом будь-якого типу слід максимально обмежити прості вуглеводи. Вони швидко всмоктуються в кров, сприяючи швидкому підвищенню рівня глюкози в крові. Ці продукти мають високий глікемічний індекс – показник того, як швидко продукт підвищує рівень цукру в крові.

Що можна їсти людям з цукровим діабетом першого та другого типу. Особливості та перелік продуктів
Фото: Pexels

Приклади простих вуглеводів: фастфуд, випічка, солодощі, підсолоджувачі, фруктові соки, джеми, солодкі газовані напої.

"Що швидше вуглевод всмоктується у кишківник, то активніше стимулюватиме вироблення інсуліну. Тому багате на прості вуглеводи висококалорійне харчування так швидко призводить до виникнення інсулінорезистентності, а згодом – діабету другого типу", – пояснює Анастасія.

Виняток: у разі гіпоглікемії людям з діабетом першого типу можна дати простий вуглевод (шоколадку, цукерку чи розчин глюкози), щоби швидко підвищити рівень цукру. 

Тому людям з діабетом другого типу слід планувати раціон, враховуючи глікемічний індекс продуктів:

  • нижче 40 – корисні продукти;
  • 40-70 – допустимі, але не поєднуйте понад два такі продукти в одному прийманні їжі;
  • вище 70 – шкідливі продукти, які можна їсти не частіше, ніж раз на місяць, стверджує дієтологиня.
Детальніше про ГІ читайте за посиланням: Глікемічний індекс та навантаження: що це та як впливає на здоров’я. Користь ГІ-дієти

Що можна їсти людям з діабетом

Що можна їсти людям з цукровим діабетом першого та другого типу. Особливості та перелік продуктів
Фото: Depositphotos

У раціоні людей з діабетом мають бути переважно складні вуглеводи (що повільно підвищують рівень цукру в крові), білки та корисні жири (Омега-3, Омега-9, помірна кількість насичених жирів).

Складні вуглеводи:

  • Крупи: гречка, пшоно, цільнозернова вівсянка, нешліфований, бурий, червоний рис.

  • Будь-яка зелень: рукола, шпинат, петрушка, кріп, листя салату, зелена цибуля.

  • Будь-які овочі, але: картоплю варіть цілою та подавайте дещо остиглою. Це зменшить її глікемічний індекс через утворення резистентного крохмалю. Максимальна кількість порцій на тиждень – 2-3. Також дієтологиня радить додавати до картоплі джерела харчових волокон (зелень, інші овочі), щоби зменшити глікемічний індекс. Попри те що гарбуз має високий глікемічний індекс, його глікемічне навантаження низьке. Тож це корисний продукт для людей з діабетом. 

Довідка: глікемічне навантаження – значення того, як вміст вуглеводів може вплинути на рівень цукру в крові. Формула для розрахунку: глікемічний індекс (%) x вміст вуглеводів (грам) на порцію ÷ 100 = глікемічне навантаження.
  • Фрукти та ягоди: авокадо, вишня, полуниця, малина, мандарини, лохина, чорниця, груша, абрикос, слива, яблука, айва, аґрус, порічка, ожина, персик, гранат, нектарин у свіжому вигляді мають глікемічний індекс нижче 40. Тож людям з діабетом їх можна їсти, але не слід зловживати. Максимальна порція на день – 150 г (1-2 яблука чи груші). Виняток – кавун. Він має високий глікемічний індекс, але низьке глікемічне навантаження, тож корисний для людей з діабетом.

  • Натуральна пастила та мармелад без цукру, але слід обрати щось одне: або фрукти, або похідні продукти. Але у свіжих фруктів поживна цінність вища, а у ягід нижчий вміст фруктози та більший – антиоксидантів.

"Якщо хочеться з’їсти простий вуглевод, збалансуйте його складним. Наприклад, з’їжте багато салату замість картоплі та жирного м’яса, перш ніж перейти до торта. Клітковина, яку ви отримаєте з салату, зменшіть сумарний глікемічний індекс приймань їжі", – радить дієтологиня.

Читайте також: Сезонні ягоди: від полуниць до малини. Пояснюємо, як обрати, зберігати, заготовити на зиму

Білки:

  • Біла риба: хек, тріска, окунь, камбала.

  • Птиця: індичка та курка.

  • Будь-які бобові, але людям, які мають проблеми з кишківником (особливо ті, що супроводжуються діареєю) слід обмежувати їхнє споживання до покращення самопочуття. Бо вони надзвичайно багаті харчовими волокнами, тому стимулюють скорочення кишківника. Це може провокувати біль чи посилювати діарею.

  • Молочні продукти: йогурт, ряжанка, кефір, кисломолочний сир без вмісту цукру. Людям з діабетом другого типу також слід обмежити жирність: кисломолочний сир – 5-9%, ряжанка – 3%, кефір – 1-1,5%.

"Зараз вчені активно вивчають ще один показник – інсуліновий індекс продуктів. Молоко та його похідні мають високий інсуліновий індекс. Проте через вміст певних речовин, які зменшують час переходу цих продуктів зі шлунку в кишківник, вчені не квапляться зараховувати їх до шкідливих продуктів для людей з діабетом", – розповідає експертка.

Корисні жири:

  • Жирна риба та морепродукти: оселедець, скумбрія, форель, омари, кальмари та креветки. Рекомендована норма – 170-200 г на тиждень. Дикий лосось також містить Омега-3, але в українських магазинах продається переважно фермерський, стверджує дієтологиня. Тобто він харчується не дрібною рибою, а штучним кормом. Відповідно, в ньому немає потрібної кількості Омега-3. 

  • М'ясо: яловичина та телятина. Людям з діабетом першого типу зрідка можна свинину, гуску та качку. Але людям з діабетом другого типу слід відмовитися від жирної птиці, а свинину можна лише на свята. Виняток: якщо у людини з діабетом другого типу немає зайвої ваги, ожиріння та подагри, вона може їсти м’ясо у звичайному режимі.

  • Будь-які горіхи: волоські, кеш’ю, мигдаль, ліщина тощо.

  • Насіння: лляне (за умови правильного зберігання), чіа, гарбузове.

  • Олії: оливкова, авокадо, лляна (але свіжа) та конопляна.

Читайте також: Якими продуктами можна запастися надовго і як їх зберігати, щоби не зіпсувалися. Інструкція

Що не варто їсти людям з діабетом

Що можна їсти людям з цукровим діабетом першого та другого типу. Особливості та перелік продуктів
Фото: Pexels

Дієтологиня рекомендує обмежити в раціоні:

  • Солодощі та випічку.

  • Продукти зі вмістом концентрованої фруктози: магазинні та домашні фруктові соки, фреші, газовані напої з вмістом соку, сиропи, джеми тощо. Особливо це стосується людей з діабетом другого типу. Адже фруктоза метаболізується у вісцеральний жир, який відкладається у печінці. Його накопичення може призвести до стеатозу – ще одного компоненту метаболічного синдрому.

  • Джерела трансжирів/гідрогенізованих рослинних олій/модифікованих жирів: сосиски, сардельки, плавлений сир, ковбасний сир, продукти, які містять маргарин. Тому що вони підтримують внутрішнє запалення в організмі.

  • Джерела Омега-6 поліненасичених жирних кислот: соняшникове насіння та олія, кунжутна олія та насіння. Особливо це стосується людей з діабетом другого типу, які мають мляве запалення через відкладення вісцерального жиру. Омега-6 підтримують його. У перспективі воно може перерости у патологію (артрит, аутоімунні захворювання, онкологію тощо).

  • Рафіновані крупи: білий рис, манка, пшениця, кускус, вівсяні пластівці мають високий глікемічний індекс. 

  • Молочні продукти: солодкі йогурти, глазуровані сирки, сирні маси з цукром. Для людей з діабетом другого типу заборонені домашні молочні продукти високої жирності або навпаки – знежирені.

  • Фрукти, які мають високий глікемічний індекс: родзинки, фініки.

  • Овочі: смажена картопля та пюре. Варений буряк також має високий глікемічний індекс, але його можна споживати раз на тиждень. Рекомендують подавати з горіхами та чорносливом, щоби зменшити глікемічний індекс. 

  • Алкоголь. Це вуглеводний та калорійний продукт. Для порівняння: 1 г білка та 1 г вуглеводів – по 4 ккал; 1 г жирів – 9 ккал, а 1 г алкоголю – 7 ккал. Тож максимальна норма – 1 келих червоного сухого вина раз на тиждень.