Їсти й не товстіти: три перевірених трюки від психолога
Фото: pexels.com

Чи пам’ятаєте ви свої відчуття на початку нової дієти? Спочатку ви відчуваєте піднесення й легкість, адже перші кілограми йдуть швидко (вода йде першою, тому у перші два тижні прогрес дуже помітний). Але потім процес пригальмовуються, тому що тепер ми дісталися до жиру, а він йде не так охоче й швидко. Саме на цій стадії починається основна робота над собою.

Ви помічаєте, що зайві сантиметри намертво припали до вашої талії, настрій падає, й тут повертаються старі звички – і ми знову набираємо вагу. Адже іноді причина надмірної ваги криється не стільки у неправильному харчуванні (зловживання тортиками та піцами), а в неправильних харчових звичках (завеликі порції, вечірні перекуси, за винятком корисних, тощо).

Сьюзен Біалі Хаас має докторський ступінь медицини та ступінь бакалавра дієтики в Університеті Британської Колумбії та продовжує практикувати медицину як лікар з психічного здоров’я. Вона багато працювала зі своїми клієнтами й зрозуміла, що для успіху у досягненні мети можна використовувати ці три простих психологічних трюки.

Правило № 1. Не впадайте у крайнощі

Сьюзен каже, що коли ви вносите надзвичайні зміни у свій звичний спосіб життя, виникає передбачуваний ефект бумеранга. Ви відчуваєте такий стрес, що в певний момент може статися зрив й відмова від дієти. І ви починаєте поглинати солодке або щось жирне та не дуже корисне у дуже великих обсягах. 

У таких випадках вона радить людям збавити темп й не заганяти себе у жорсткі рамки. Навіть якщо ви зірвалися, в цьому немає нічого страшно, адже це природно. Просто почніть спочатку зі здорових звичок, які ви встигли собі прищепити. 

Не критикуйте себе та не соромтеся. Просто почніть спочатку. У цьому насправді немає нічого страшного. Кожен має право на помилку та її виправлення. Якщо це повториться, а, мабуть, так і станеться, це все одно нічого страшного. Просто почніть знову, й знову, я так до тих пір, поки не досягнете бажаного успіху.

Запам’ятайте та повторюйте як мантру – "Я нормальний, і це передбачувано. Це трапляється майже з усіма, і це нормально".

Правило № 2. Насолоджуйтесь тим, що ви їсте

Ви не зможете постійно дотримуватися жодного варіанту здорового способу життя, якщо не будете насолоджуватися процесом. Життя занадто коротке, щоб їсти ненависну їжу. Не намагайтеся замінити свій улюблений чизбургер або піцу салатом, якщо ви насправді не любите салати.

Знайдіть здорові альтернативи, які все ще вас задовольняють. Можна з’їсти один шматочок піци із насолодою, або обрати чизбургер, замінивши смажену картоплю корисним салатом. До того ж у бургерах найсмачніше – це начинка, то ж хліб також можна відкласти, або замовити його у "голому" варіанті, коли булочки замінюють на листи салату або авокадо.

Якщо ж дуже хочеться солодощів, а ви намагаєтесь повністю відмовитися від цукру, замініть його на мед або солодощі без цукру. Це також буде прогресом, і зробити таке буде набагато легше, аніж повне виключення солодкого з раціону. 

Правило № 3. Обирайте ті зміни, яких ви здатні дотримуватись

Іноді трапляється так, що нам складно дотримуватися певних правил через свій стиль життя. Якщо робота забирає багато часу, то скоріш за все ви кинете свою дієту, як тільки закінчиться програма й необхідність звітувати перед тренером або дієтологом.

Якщо щось не вкладається у ваше життя, не переймайтесь цим. Звичайно, корисно й важливо формувати нові звички навколо здорової їжі, але приймайте лише ті, які вписуються у ваш ритм життя і яких ви здатні дотримуватись протягом тривалого часу.

Коли ви думаєте спробувати щось нове та здорове, наприклад, додати зелений смузі до своєї ранкової рутини, задайте собі такі запитання: чи легко це зробити? Чи подобається мені його смак? Чи можу я робити таке регулярно без зайвих проблем? 

Якщо відповіді в основному позитивні, тоді у звички є всі шанси стати повноцінною частиною вашого життя.

Уникайте крайнощів.

Виберіть варіанти їжі та альтернативи, які вам сподобаються.

Будьте чесними із собою щодо того, чи підходить вам якась нова звичка чи вибір їжі.

Ніякого сорому – лише реальність і правда.

 Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин